Varaudu lumivaaroihin – katso video

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 8.1.2015 ja päivitetty 15.2.2019
Lumi ja jää voivat aiheuttaa vaaratilanteita taloyhtiöissä.

Liukas piha ja katoilta putoava lumi ja jää voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Isännöinnin, taloyhtiön hallituksen ja huoltoyrityksen on yhdessä varmistettava, että pihalla on turvallista liikkua.

Liukas piha ja katoilta putoava lumi ja jää voivat aiheuttaa vaaratilanteita taloyhtiöissä. Isännöinnin, taloyhtiön hallituksen ja huoltoyrityksen on yhdessä varmistettava, että kotitalon pihalla on turvallista liikkua.

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän on valmistauduttava lumivaaroihin jo etukäteen ja huolehdittava turvallisuudesta aina, kun heidän tietoonsa tulee mahdollinen vaaratilanne. Pääsy liukkaalle kulkureitille tai lumenputoamisen vaara-alueelle pitää estää puomeilla tai vaarasta varoittavilla infotauluilla.

Pääsy liukkaalle kulkureitille tai lumenputoamisen vaara-alueelle pitää estää puomeilla tai vaarasta varoittavilla infotauluilla.

Myös jalankulkijoiden varovaisuutta tarvitaan, jotta vaaratilanteilta vältytään. Jos jalkakäytävä on suljettu, kulkijat pitää opastaa käyttämään turvallista kulkureittiä.

Lumityöt hoidettava aina

Runsasluminen talvi aiheuttaa lisäkuluja, eikä turvallisuutta voi yleisesti ottaen pitää yllä ilman kustannuksia. Hallituksen on huolehdittava, että pihan auraus ja hiekoitus sekä puomitus hoidetaan, vaikka yhtiön oma huoltoyritys ei runsaan lumentulon takia ehtisi paikalle välittömästi. Tarvittaessa palvelut on hankittava muualta.

Taloyhtiöissä on keskusteltava siitä, miten paljon turvallisuuteen ollaan valmiita panostamaan. Väärässä paikassa ei kannata säästää. Käytännössä isännöinti sopii huolto- tai lumenpudotusyrityksen kanssa siitä, miten ja kuinka usein lumityöt tehdään tai kattolumia tarkkaillaan ja pudotetaan. Isännöinti myös varmistaa, että sopimuskumppani noudattaa sopimusehtoja.

Jos puutteellinen kiinteistön huolto aiheuttaa tapaturman, vaikkapa liukastumisen, vahingon kärsijä voi esittää korvausvaateen taloyhtiölle. Taloyhtiö voi puolestaan vaatia korvausta kiinteistönhuoltoyritykseltä, jos tapaturma johtuu huoltoyhtiön laiminlyönnistä.

Asukas, näin varaudut lumivaaroihin

  • Noudata aina opasteita ja puomeja.
  • Valitse toinen kulkureitti, jos jalkakäytävä on suljettu.
  • Vältä erityisesti pimeällä oikopolkuja, joissa ei ole talvikunnossapitoa.
  • Tarkkaile kattolumia kulkiessasi jalkakäytävällä.
  • Vältä kulkemista räystäiden alla.

Katso video: Eroon kinoksista: miten lumityöt tulisi hoitaa taloyhtiössä

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Hiekotus Turvallisuus