Energiayhteisön sähköntuotannosta on hyötyä niin kiinteistölle kuin asukkaille

20.1.2023
Kuva: Caruna

Perustamalla energiayhteisön taloyhtiö voi ottaa oman sähköntuotannon monipuolisemmin käyttöön.

Tänä päivänä myös taloyhtiöt voivat ryhtyä sähkön pientuottajiksi ja hyödyntää itse tuotettua sähköenergiaa kattamaan kiinteistön sähkönkulutusta. Jos kaikkea itse tuotettua sähköä ei käytetä kiinteistön kulutukseen, voi ylijäämän myydä valitsemalleen sähkönmyyntiyhtiölle.

Sähköntuotannosta tulee vielä enemmän hyötyjä niin kiinteistölle kuin asukkaille, jos taloyhtiö perustaa energiayhteisön. Aiemmin taloyhtiön omaa sähköntuotantoa on voitu hyödyntää vain kiinteistösähkön tarpeeseen, kuten yhtiön yhteisiin tiloihin, teknisiin laitteisiin tai valaistukseen. Energiayhteisön avulla kiinteistön voimalaitoksen, esimerkiksi aurinkopaneeleiden, tuottamaa sähköä voidaan käyttää myös asuntojen ja liiketilojen hyödyksi.

Tositarina eräästä eteläsuomalaisesta rivitaloyhtiöstä

Eteläsuomalaisessa rivitaloyhtiössä on 30 huoneistoa, jotka käyttävät sähköä yhteensä noin 100 MWh vuodessa. Kiinteistösähköön kuluu vuosittain noin 15 MWh, minkä lisäksi yhtiö lämpenee kaukolämmöllä.

Kaukolämmöstä huolimatta rivitaloyhtiö hyötyy energiayhteisöstä: kiinteistösähkön kulutus on vähäistä, jolloin itse tuotettua aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää enemmän asunnoissa ja asukkaiden kukkarot kiittävät!

Ainoastaan kiinteistösähkön käyttöön mitoitetuilla aurinkopaneeleilla taloyhtiö säästi kiinteistösähkön kustannuksissa noin 20 prosenttia vuodessa. Energiayhteisön ja koko taloyhtiön sähkönkäyttöön mitoitettujen aurinkopaneelien avulla kiinteistösähkön kustannussäästöt nousivat 30 prosenttiin vuodessa, jonka lisäksi myös huoneistosähkön kustannuksiin saatiin 10 prosentin säästö.

Energiayhteisön ansiosta taloyhtiö hyödyntää sähköntuotantoa omassa käytössä tehokkaasti ja myy ylijäämäsähköä huomattavasti aiempaa vähemmän: 40 prosentin sijaan myyntiä on nyt vain kymmeneen prosenttia. Kesäaikaan sähköntuotanto yleensä kasvaa, joten taloyhtiö myy ylituotantoa enemmän.

Kaiken kaikkiaan kaukolämpötaloissa on vaikeaa saada aurinkopaneeleista taloudellisesti kannattavia, mutta energiayhteisön hyvityslaskenta muuttaa tilanteen täysin.

Energiayhteisö Carunan asiakkaille

Energiayhteisö on Carunan asiakkailleen tarjoama maksuton palvelu, jonka avulla taloyhtiö voi rakentaa suuremman ja tuottavamman voimalaitoksen ja vaikuttaa suoraan myös asukkaiden sähkölaskuun.

Lue lisää ja tutustu energiayhteisön perustamiseen.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia