Energiahaaste kutsui taloyhtiöt mukaan toteuttamaan päästötavoitteita

Kirjoittanut Meri Siippainen 31.3.2021
Taloyhtiöillä on iso vaikutus ilmastopäästöihin Kuva: Adobe Stock

10 pääkaupunkiseudun taloyhtiötä teki merkittävän ilmastoteon tänä talvena. Jos kaikki kaukolämpöä käyttävät taloyhtiöt toimisivat samoin, Suomen hiilidioksidipäästöt vähenisivät jopa 220 miljoonalla kilolla.

Energiahaaste 2021 -kilpailu kutsui Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla sijaitsevia taloyhtiöitä vähentämään lämmitysenergian käyttöä täksi talveksi.  Kilpailussa etsittiin taloyhtiötä, jossa kaukolämmön kulutusta onnistutaan vähentämään mittausjakson aikana eniten.

Ajatuksena oli ottaa taloyhtiöt mukaan toteuttamaan kaupunkien asettamia ilmastopäästötavoitteita. Samalla pienenivät myös taloyhtiöiden omat lämmityskustannukset.

Kilpailun järjestäjä toimii DNA:n Wattinen-älylämmityspalvelu, joka tarjoaa palveluja kerrostalojen energiatehokkaaseen ja asukaslähtöiseen lämmityksen hallintaan.  Energiahaasteen kumppaneina toimivat Kiinteistöliitto Uusimaa, Helsingin Ammatti-Isännöitsijät HAI ry, Vantaan Isännöitsijäyhdistys ja Isännöintiliitto.

Konsteja lämpöenergian kulutuksen vähentämiseen on monta

Kilpailun finalistit on nyt valittu. Kärkikymmenikköön yltäneissä taloyhtiöissä lämpöenergian kulutusta vähennettiin useilla eri keinoilla. Taloissa modernisoitiin ja kalibroitiin uudelleen lämmitysjärjestelmiä, vaihdettiin termostaatteja ja tasapainotettiin patteriverkostoja. Lisäksi tarkastettiin veden virtauksen paineita ja kuuman veden lämpötiloja. Osassa kohteita myös asuntojen lämpötilaa laskettiin lähemmäs suositeltuja arvoja.

Lisäksi kohteissa hyödynnettiin älykästä lämmityksen ohjausta. Tarkoituksena oli, ettei asumismukavuus kärsisi, vaikka energiankulutusta lasketaan.

Taloyhtiöt voisivat vaikuttaa merkittävästi päästöihin

Kilpailun järjestäjänä toimivan DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen liiketoiminnanjohtaja Mikko Lietsalmi muistuttaa, että taloyhtiöiden käyttämä energia ei ole pieni asia päästöjen kannalta.

Kymmenen eniten energiankulutustaan pudottanutta finalisti-taloyhtiötä kulutti keskimäärin 7,56 prosenttia vähemmän lämmitysenergiaa joulu-helmikuussa kuin viitenä edellisenä vuonna. Jos kaikkien Suomen kaukolämpöä käyttävien taloyhtiöiden lämmönkukutus laskisi saman prosenttiosuuden verran, puhuttaisiin jo merkittävistä määristä.

Lietsalmen mukaan koko maan asuinrakennusten kaukolämmityksen päästöjen voidaan arvioida olevan noin 2,9 miljardia kiloa hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Jos kaikki nämä asuinrakennukset säästäisivät lämmitysenergiassa kuten Energiahaasteen asuintalot, vähenisivät Suomen hiilidioksidipäästöt jopa 220 miljoona kilogrammaa vuodessa.

Hän kannustaa muitakin taloyhtiöitä seuraamaan esimerkkiä ja toivoo Energiahaasteen herättelevän tavallisia taloyhtiöitä huomaamaan, mitä kaikkea energiankulutuksensa eteen voi tehdä.

Kymmenen esimerkillistä taloa

Kilpailun kymmenen finalistia on julkaisu Energihaasteen tiedotteessa.

Palkintoraati valitsee finalistien joukosta kilpailun voittajan, joka julkistetaan huhtikuussa 2021. Raadissa on yksi edustaja kustakin järjestäjänä olleesta organisaatiosta.

Arvioinnissa huomioidaan energiansäästöjen lisäksi niiden saamiseksi tehdyt investoinnit sekä säästöjen vaikutukset asumismukavuuteen, kerrotaan Energiahaasteen verkkosivuilla.

Meri Siippainen

Kirjoittaja: Meri Siippainen

Viestinnän tuottajana kirjoitan sekä Kotitalon verkkoon että printtilehteen. Työssäni tykkään aivan erityisesti kurkistella tulevaan: mitä kaikkea asuminen ja siihen liittyvät palvelut voisivat olla, jos etsimme rohkeasti uusia ratkaisuja yhdessä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Meri Siippainen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Ilmastonmuutos