Eläkeläisten ryhmät pelastavat pulasta

Kirjoittanut Sami Takala, Mia Rouvinen 12.7.2021
Onnexi Oy:tä edustava Matti Kontio maalipurkkikädessä kolmen muun miehen kanssa taloyhtiön pihalla. Kuva: Wille Nyyssönen

Osaavat seniorit tulevat apuun, kun pienten taloyhtiöiden asukkaat tarvitsevat tekijää vaikkapa aidan maalaukseen tai ruohonleikkuuseen. Onnexin väki kävi hoitamassa maalausurakan hämeenlinnalaisessa taloyhtiössä.

Onneksi on apua. Muutama vuosi sitten ei ollut, kun hyvinkääläinen Ulla-Maija Soininen olisi tarvinnut sitä toisella paikkakunnalla yksin asuvalle äidilleen: jonkun huoltamaan taloa ja tekemään pihatöitä.

– Googlailemalla en saanut riittävästi tietoa, ketä palveluja tarjoavat ihmiset ovat, onko heillä kokemusta tai vakuutuksia. On iso kynnys lähettää joku tuntematon läheisen oven taakse, Soininen kertoo.

Hänen lähipiiristään monella oli samankaltainen tilanne. Ikääntyvät vanhemmat asuvat kaukana ja etänä auttaminen on hankalaa. Niinpä kansainvälisessä yrityksessä työskennellyt Soininen alkoi kehitellä ideaa, joka mahdollistaisi “luotettavaa ja järkevän hintaista palvelua, jota voi ostaa myös verkosta”.

Syntyi Onnexi Oy, joka tarjoaa yksinkertaisia kiinteistönhoidon palveluja taloyhtiöiden edustajille ja yksittäisille asukkaille. Firma työllistää noin 300 henkilöä. He ovat pääosin 55-75-vuotiaita, usein eläkkeellä olevia eri alojen ammattilaisia rakennusmiehistä siivoojiin ja puutarhureihin.

– Jokainen haastatellaan tarkkaan, jotta voidaan olla varmoja, että asiakas saa sitä, mitä tilaa. Etenkin työturvallisuusasioissa olemme tarkkoja. Meillä on eri alueilla myös kyläpäälliköt, jotka tiiminvetäjinä ovat katsomassa perään ja auttamassa tarvittaessa, nykyisin Onnexin toimitusjohtajana työskentelevä Soininen sanoo.

Mielekästä tekemistä energisille eläkeläisille

Yksi Onnexin työllistämistämistä eläkeläisistä on Matti Kontio. Hän työskentelee Hämeenlinnassa Onnexin työkoordinaattorina – tai isännöitsijän käden jatkeena, kuten hän itse asian ilmaisee.

Hänen työnkuvaansa kuuluu järjestää osaavia tekijöitä paikalle, kun isännöitsijät ja taloyhtiöiden asukkaat heitä kaipaavat.

– Senioreita on vapaana vaikka kuinka paljon. Itse olin ehtinyt vetää henkeä vuoden verran, ja virtaa oli vielä jäljellä. Siitä se ajatus sitten lähti, Kontio sanoo.

Taloyhtiön johto pyysi tarjousta muutamilta firmoilta, joista osalle työ ei kelvannut.

Toiminnan tarkoituksena on win–win-tilanne: asukkaat saavat edullista remonttiapua ja eläkeläisille taas tarjoutuu mielekästä puuhaa ja lisätienestejä.

Kontion mukaan seniorit tarttuvat vain töihin, joihin he pystyvät. Esimerkiksi laajoja kattoremontteja, vaativia putkiasennuksia tai luvanvaraisia sähkötöitä he eivät tee. Yleisimpiä ovat pienrakentamiseen ja -remontoimiseen liittyvät keikat sekä pienimuotoiset korjaus-, maalaus- ja asennustyöt.

Onnexin toiminta kattaa jo eteläisen Suomen

Jokaisella on vapaus valita, mitä työtä tekee ja milloin, Kontio kertoo toiminnan periaatteista.

– Kun meitä on tarpeeksi, saamme homman toimimaan ja pystymme vastaamaan kysyntään.

Toiminta alkoi Hämeenlinnan ja Riihimäen alueilta vuonna 2018. Nyt apua saa jo Pori–Tampere-linjan eteläpuolella pääkaupunkiseutua myöten. Tavoitteena on laajentua koko maan kattavaksi palveluksi.

– Kun on digitaaliset toiminta-alustat, on mahdollista laajentua sinne, missä tarvetta on. Parhaiten palvelu toimii kuitenkin tällä hetkellä kaupunkiympäristöissä. Maalla on vielä enemmän naapuriapua, eikä siellä ole totuttu ostamaan apua, Soininen sanoo.

Taloyhtiömaailman opettelua palveluntuottajan näkökulmasta

Kontion mukaan yhteistyö isännöitsijöiden ja asukkaiden kanssa on sujunut hyvin, vaikka aina kaikki ei mene niin kuin Strömsössä. Jos virheitä sattuu, ne korjataan.

Ulla-Maija Soinisen mukaan taloyhtiöiden ja isännöinnin kanssa toimimisessa on ollut opettelemista toimialan ulkopuolelta tulleella uudella tekijällä.

– Ei ole mitään opaskirjaa, miten toimitaan. Ensimmäiset isännöitsijät ovat opastaneet meitä kädestä pitäen, miten esimerkiksi tarjous taloyhtiölle tehdään. On mielenkiintoista nähdä asunto-osakeyhtiömaailmaa myös palveluntuottajan näkökulmasta.

Soininen samoin kuin monet työntekijöistä asuvat taloyhtiöissä. Asunto-osakeyhtiöasuminen vilahteli usein keskusteluissa, joten taloyhtiöille palveluja ryhdyttiin tarjoamaan jo yrityksen toisena toimintavuotena.

Onnexi Oy:n perustaja, toimitusjohtaja Ulla-Maija Soininen koiransa Ricon kanssa kesämökin rappusilla.
Töitä voi tehdä etänä vaikka mökiltä kuten Ulla-Maija Soininen Rico-koiransa kanssa. Soinisen perustaman Onnexi Oy:n myötä apua voi ostaa etänä vaikka Suomen toisella puolella asuvalle sukulaiselleen.

Pieniin töihin voi olla vaikea löytää yrityksistä apua

Isännöitsijä Ari Kyrö hämeenlinnalaisesta Autiotalot Isännöinti Oy:stä on käyttänyt remonttipalvelua vuoden verran rivitaloyhtiöissä, joissa ei ole omaa huoltoyhtiötä.

– Timpurin töitä, ruohonleikkausta, katon puhdistusta, maalausta, hän kertoo esimerkkejä.

– Yhdessä rivitalossa asuu paljon iäkkäitä ihmisiä, jotka eivät aina jaksa tehdä lumitöitä itse, kun lunta tulee riittävän paljon. Apua on saatu siihenkin.

Pikkukeikoille voi olla vaikeaa löytää tekijää, ja sellainen tilanne oli juuri Linnatar-nimisessä taloyhtiössä Hämeenlinnassa. Asukkaat ovat pitäneet huolta kiinteistöstä pitkälti talkoovoimin, mutta nyt tehtävälistalla on ympäri rakennusta tavallista haastavampia maalaustöitä.

Taloyhtiön johto pyysi tarjousta muutamilta firmoilta, joista osalle työ ei kelvannut. Lopulta yhtiö päätti kokeilla eläkeläisten apua eli Onnexia.

– Heidän tarjouksensa oli selkein ja edullisin. Hommat hoituvat, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Juhani Myllymaa.

Palvelun joustavuus nähdään yhtenä valttina

Ari Kyrön isännöimissä taloyhtiöissä asukkaat ovat kiitelleet varsinkin työn hintatasoa. Ja on palvelusta on ollut hyötyä myös isännöitsijälle itselleen, joka joutuu joskus tuskailemaan, kun tekijää ei tahdo löytyä.

– Palvelu on ollut joustavaa, ja pienet korjaukset on saatu hoidettua nopealla aikataululla, Kyrö sanoo.

Soinisen mukaan palvelujen tuntihinnoittelu lähti liikkeelle siitä, mitä hän itse valmis olisi maksamaan palvelusta, eli mikä olisi kustannustehokasta asiakkaalle. Tuntiveloitus on tällä hetkellä noin 30 eurosta 40 euroon työstä riippuen.

– Ammattikirvesmiehiä emme lupaa, mutta huolellisesti työtä tekevät luottotekijät lupaamme. Heitä saa myös osakkaiden omiin pieniin remontteihin tai esimerkiksi ikkunanpesuun.

Jutun pääkuvassa Asunto-osakeyhtiö Linnattaren hallituksen puheenjohtaja Juhani Myllymaa (vas), Kari Ostrovskij ja Matti Kontio Onneksi Oy:stä ja isännöitsijä Ari Kyrö (vas.) Autiotalot Isännöinti Oy:stä.

Mia Rouvinen

Kirjoittaja: Mia Rouvinen

Mia Rouvinen toimi Kotitalon verkkotuottajana vuoden 2022 alkuun saakka.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mia Rouvinen →

Sami Takala

Kirjoittaja: Sami Takala

Koti on valtaosalle elämän suurin sijoitus ja asunto taloyhtiössä enemmän kuin paikka asua. Osakkaana oleminen on omaisuuden hoitoa, kiinteistön kehittämistä, yhteisöllisyyden ja erilaisuuden ymmärtämistä sekä vastuun kantamista. Mutta aina ei tarvitse omistaa. Myös vuokralaisella on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin. Nyt kun vietämme aikaa kotona yhä enemmän, tarve asumisen monipuoliselle hyötytiedolle on suuri. Tätä tietoa haluan vapaana kiinteistötoimittajana tarjota.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Sami Takala →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 8/2021

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Huolto Kunnossapito Palvelut