Vuosien takainen tervetulotoivotus ei unohdu 

Kirjoittanut Ann-Mari Sandholm 19.1.2024

Niin yksinkertaiselta kuulostava asia kuin asuminen ei ole aina yksinkertaista, mutta meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa omissa taloyhtiöissämme asumisen sujuvuuteen.

Muistelen yhä lämpimästi vuosien takaista hetkeä, kun muutin toiseen omaan kotiini. Tamperelaisessa taloyhtiössä tultiin heti luokseni, minut toivotettiin tervetulleeksi taloon ja kutsuttiin grillaamaan keskiviikkoisin taloyhtiön omalle pihalle. Tiesin kenen puoleen voin kääntyä, jos minulla olisi asuntoon tai asumiseen liittyviä kysymyksiä. 

Kunpa näin toimittaisiin jokaisessa taloyhtiössä halki Suomen. Taloyhtiössä pitkään asuneet osaavat opastaa juuri kyseisen talon erikoispiirteistä ja heillä on hallussaan paljon vinkkejä, joista uudet asukkaat hyötyisivät. Olisi tosi tärkeää, että varsinkin nuoret muuttajat otettaisiin aktiivisesti mukaan taloyhtiön toimintaan ja jokainen nuori tietäisi, keneltä voi tarvittaessa kysyä neuvoa. 

Oman kokemukseni mukaan suurin osa taloyhtiöiden riitatilanteista johtuu tietämättömyydestä ja puhumattomuudesta. Toinen asukas voi tietämättään ärsyttää toista, sillä harvoin kukaan tahallaan kiusaa tai haittaa toisten asukkaiden elämää. Kun taloyhtiön tavat ja normisto olisivat kaikkien asukkaiden tiedossa, monilta riitatilanteilta vältyttäisiin. 

Pulpetin ääressä opetellaan rahankäyttöä ja ruuanlaittoa – tärkeitä taitoja toki nekin – mutta varsinaisia asumiseen tai taloyhtiömaailmaan liittyviä taitoja ei yleensä käsitellä.

Moni nuori kokee, ettei asumisen taitoja opeteta koulussa tarpeeksi. Pulpetin ääressä opetellaan rahankäyttöä ja ruuanlaittoa – tärkeitä taitoja toki nekin – mutta varsinaisia asumiseen tai taloyhtiömaailmaan liittyviä taitoja ei yleensä käsitellä. Usein onkin niin, että asumisen taidot opitaan kotona, mikä eriarvostaa nuoria. Pahimmillaan vanhemmat siirtävät omat puutteelliset taitonsa eteenpäin ja omilleen muuttavat nuoret joutuvat selviämään vaillinaisten taitojensa varassa. 

Moni ajattelee, että kerrostalossa asuminen on helppoa ja vaivatonta, eikä siinä tarvita omakotitaloasumiseen verrattuna juuri mitään taitoja. Näin se ei kuitenkaan ole. Vastaan voi tulla paljon asioita, joihin ei tiedä itse vastausta, eikä sekään ole aina selvää, mistä vastauksia kannattaisi etsiä. Kenelle ilmoitetaan vuotavasta hanasta? Kenen kuuluu puhdistaa lattiakaivo ja kuinka usein? Entäpä, jos löydän kodistani ötökän – mikä se on ja kenelle siitä ilmoitan? 

Niin yksinkertaiselta kuulostava asia kuin asuminen ei ole aina yksinkertaista, mutta meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa omissa taloyhtiöissämme asumisen sujuvuuteen. 

Jotta kaikilla olisi mahdollisuus oppia asumisen taitoja, Isännöintiliitto on yhdessä sidosryhmiensä kanssa kehittänyt nuorille maksuttoman Asumisen opetus -pelin, jota voi pelata opettajan johdolla koulussa esimerkiksi yhteiskuntaopin tunneilla. Pelissä käydään läpi yleisimpiä asioita, joihin omassa asunnossa törmää ensimmäisenä asuinvuotenaan. Lisäksi peli opettaa tutustumaan taloyhtiötoimijoiden eri rooleihin ja opettaa tunnistaan kotiin mahdollisesti tunkeutuvia ötököitä. Asumisen opetus -peli löytyy Seppon sponsoroidut pelit -sivustolta. Ennen pelaamista voi tutustua peliohjeisiin ja vinkkeihin täällä: www.isannointiliitto.fi/asumisenopetus  

Ann-Mari Sandholm

Kirjoittaja: Ann-Mari Sandholm

Ann-Mari Sandholm toimii Isännöintiliitossa viestintä- ja koulutuspäällikkönä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Ann-Mari Sandholm →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Naapurit Yhteisöllisyys