Jenni Rahkonen on ympäristötekniikan diplomi-insinööri sekä Molok Oy:n kiertotalousasiantuntija ja korttelikeräyshankkeen projektipäällikkö.

Taloyhtiöissä saadaan aikaan säästöjä ja tyytyväisyyttä muovia keräämällä

Kirjoittanut Jenni Rahkonen 8.10.2019

Muovi on noussut viime aikoina kuumaksi puheenaiheeksi. Miksi sitä pitäisi kerätä, pitäisikö sen käyttöä vähentää ja kuinka hyvin kierrätettyä muovia todellisuudessa pystytään hyödyntämään?

Asukkaita kiinnostaa yhä enemmän muovinkeräys. Taloyhtiöt ympäri maan ovatkin lähteneet innokkaasti kantamaan kortensa kekoon ja aloittaneet muovipakkausten lajittelun omassa pihassaan. Myös jätehuoltoyhtiöt kannustavat sekajätteen vähentämiseen. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun alueella on vuoden 2021 alusta lähtien pakollista kerätä muovipakkaukset yli viiden asunnon taloyhtiöissä.

Vielä on kuitenkin paljon tehtävää, ja siksi myös EU on kiristänyt linjaansa entisestään. Vuonna 2025 olisi kierrätettävä 50 % ja vuonna 2030 55 % muovipakkauksista. Tällä hetkellä Suomessa kierrätetään muovista vain noin 29 %. Innokkuutta, kannustusta ja määräyksiä tarvitaan siis jatkossakin, jotta kierrätysaste saadaan nousuun.

Muovipakkausten kierrätysasteen nykytila Suomessa ja EU:n tavoitteet.

Kiristyvät määräykset eivät ole taloyhtiöiden kannalta ollenkaan huono asia, vaan päinvastoin. Jos taloyhtiössä ei vielä kerätä erikseen muovia, muovipakkaukset joutuvat luultavammin sekajätteeseen, joka tulee taloyhtiölle usein kalliimmaksi kuin lajiteltu jäte. Sekajätteen määrä luonnollisesti pienenee, kun muovipakkaukset kerätään omaan astiaansa. Lajiteltu jäte siis säästää paitsi luonnonvaroja, myös selvää rahaa taloyhtiön kassassa. Ahkera ja onnistunut useamman jätelajin lajittelu voi parhaimmassa tapauksessa kerryttää taloyhtiölle vuositasolla jopa tuhansien eurojen säästöt.

Taloyhtiön talouden lisäksi myös asukkaat hyötyvät, kun muovipakkaukset pystyy kiikuttamaan vaivattomasti omaan pihaan. Tällä hetkellä asukkaat joutuvat usein säilömään muovijätettä kotonaan odottaessaan seuraavaa reissua kauppaan, jonka pihalta keräyspiste löytyy. Kun arjen vastuulliset teot on tehty kaikille helposti toteutettavaksi, näkyy se myös asukkaiden tyytyväisyydessä.

Mihin lajiteltu muovi sitten lopulta päätyy? Kerätty muovipakkausjäte lajitellaan, murskataan, pestään ja kuivataan, minkä jälkeen se jalostetaan erilaatuisiksi muovirakeiksi. Kierrätetystä muovista valmistetaan esimerkiksi muovikasseja, kukkaruukkuja ja ämpäreitä.

Onko teillä jo tehty päätös lähteä keräämään muovia? Taloyhtiöille on jo useilla alueilla mahdollista hankkia oma muovipakkausten keräysastia. Asiaa voi selvittää esimerkiksi paikalliselta jätehuoltoyhtiöltä tai syväkeräyssäiliöiden tapauksessa alueesi Molok-asiantuntijalta. Muovin, kuten muunkin jätteen, kerääminen on ekologisempaa ja helpompaa syväkeräyssäiliöillä, jotka pidentävät tyhjennysväliä ja jättävät pihaan tilaa muuhunkin kuin jäteastioille.

Tutustu Molok-muovinkeräysvaihtoehtoihin täältä.

Jenni Rahkonen

Kirjoittaja: Jenni Rahkonen

Jenni Rahkonen on ympäristötekniikan diplomi-insinööri. Hän työskentelee Molok Oy:n kiertotalousasiantuntijana ja korttelikeräyshankkeen projektipäällikkönä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Jenni Rahkonen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Jätteet Piha