Kodeista on tullut monitoimikeskuksia, mutta jääkö enää tilaa rentoutumiselle?

Kirjoittanut Marianne Falck-Hvilstafeldt 16.12.2021

Elämän monet osaset ovat kodeissa läsnä aikaisempaa enemmän. Poikkeusaika toi uutta sekä vahvisti ja nopeutti pinnan alla kyteviä muutoksia. Muutos näkyy vahvasti myös asumisessa. Nähtäväksi jää, kuinka hyvin kotona viihdytään jatkossa, kun siellä oleminen ei ole enää pakon sanelemaa.

Kodeista on tullut kuin monitoimikeskuksia: yhä useammin siellä tehdään töitä ja opiskellaan, harrastetaan ja tehdään käsillä, tavataan ystäviä ja osallistutaan eri tilaisuuksiin. Kotoillaan – tanskalaisittain hyggeillään.

Suomalaiset panostavat koteihin entistä enemmän. Sisustuksen eteen nähdään vaivaa ja sitä vaihdetaan jopa vuodenaikojen mukaan. Lapsuudesta muistan, kuinka äiti vaihtoi jouluverhot ja kesäverhot. Olisikohan tämäkin tapa tulossa takaisin?  

Myös taloyhtiöltä odotetaan enemmän

Asumiselta vaaditaan paljon. Monen toivelistalla on ylimääräinen huone työskentelyyn, rentoutumiskeitaiksi verhotut parvekkeet ja arjen latautumishetkiä tarjoava lähiluonto. Ennätyksellisen moni on hankkinut koiran, mikä myös tuo uusia tarpeita asumiseen.

Kodin tilojen muunneltavuus on tärkeää, ja myös taloyhtiön yhteisiltä tiloilta odotetaan enemmän. Perinteiset kerhotilat ovat muuntautuneet yhteistyötiloiksi, kuntosaleiksi tai muuhun harrastekäyttöön, taloyhtiön omaksi lainaamoksi – vain mielikuvitus on ollut rajana.

Entisajan porvariskodeissa oli lähellä ulko-ovea julkiselle elämälle tarkoitettu salonki.

Samalla kun kodeissa panostetaan oleiluun ja viihtymiseen, on kotia tilana venytetty myös suorittaville ja julkisille elämän alueille: töihin, opintoihin ja muuhun sellaiseen osallistumiseen, joka on aikaisemmin tapahtunut kodin ulkopuolella.

Olemme nähneet pilkahduksia toistemme kodeista ja perheistä työpalavereissa ja jopa TV-uutisten haastatteluissa.

Kun julkinen tekeminen ja työt ovat enemmän läsnä kodeissa, olen hieman huolissani kodista rentoutumisen tilana. Tätä ei ole juurikaan nykykodeissa huomioitu.

Entisajan porvariskodeissa oli lähellä ulko-ovea julkiselle elämälle tarkoitettu salonki, jossa vietettiin aikaa vieraiden kanssa mutta jota ei muuten juuri käytetty, jolloin se pysyi aina edustuskunnossa.

Salongeista muotoutui aikojen saatossa kotona television ääressä oleiluun tarkoitettu olohuone, joka monelle voi tuntua sekin vanhanaikaiselta ja tarpeettomalta. Onko tulevaisuuden kodeissa omat tilansa julkisille olemisille ja omalle rauhalle?

Lue myös: Kotona työskentely: missä menee raja?

Lue myös: Voro iskee nyt kotiverkossa – näin suojaudut tietomurroilta, joissa koko identiteetti on vaarassa

Marianne Falck-Hvilstafeldt

Kirjoittaja: Marianne Falck-Hvilstafeldt

Älykodit näppärine asumisen palveluineen vaativat vielä kehittämistä. Asunto on tavallisen ihmisen isoin investointi ja rakas koti. Työskentelen Isännöintiliitossa johtajana edistäen laadukasta isännöintiä ja hyviä asumiskokemuksia.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marianne Falck-Hvilstafeldt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Älykoti