Mitä on vastuullinen isännöinti?

Kirjoittanut Reetta Yrttimaa 10.2.2020

Vastuullisuus on trendikästä. Monen mielestä jokaisen pitäisi nyt miettiä hiilijalanjälkeään ja panostustaan maapallon pelastamiseksi. Taloyhtiöitäkin kannustetaan pohtimaan aiheuttamiaan ympäristövaikutuksia.

Mitä vastuullisuus tarkoittaa isännöinnissä? Tätä pohdiskellessani googletin sanat ”vastuullinen isännöinti”. Esiin nousi kaksi näkökulmaa: ISA-auktorisointi ja isännöitsijän vastuu asiakastaloyhtiöiden raha-asioissa.

ISA-auktorisointi kattaa monta vastuullisuusteemaa, kuten sen, että isännöintiyrityksessä on prosessit kunnossa ja se noudattaa isännöinnin eettisiä ohjeita. ISA-auktorisointi antaa tukea myös toiseen esiin nousseeseen teemaan, nimittäin raha-asioiden kunnialla hoitamiseen.

Jokainen isännöitsijä kantaa vastuullaan kymmenien miljoonien arvoista kiinteistöomaisuutta, ja sen hoitamisessa vastuullisuus todella korostuu. Kun taloyhtiön rahaliikenteen hoitaminen on isännöitsijän vastuulla, on yrityksen prosessien oltava läpinäkyviä ja asiakkaiden on pystyttävä luottamaan isännöitsijään.

Hakukone antaa kuitenkin kapean kuvan isännöintialan vastuullisuudesta. Myös se on vastuullista, että pitää asiakkaistaan huolta. Ympäristöasiat korostuvat isännöinnissä, sillä asumisen ja rakentamisen hiilijalanjälki on massiivinen. Isännöitsijän tulisi yhdessä taloyhtiön hallituksen kanssa ottaa aktiivinen rooli energiatehokkuuden parantamisessa ja muissa ympäristöasioissa.

Tärkeää on myös se, että kaikilla taloyhtiön asukkailla ja osakkailla on hyvä olla ja heidän omaisuutensa arvo kasvaa. Isännöitsijällä on iso vastuu siinä, että taloyhtiöissä toimitaan kestävästi niin ympäristö-, talous- kuin sosiaalisissakin asioissa.

Vastuullisuus on siis läsnä isännöintialalla joka päivä ja joka puolella. Usein emme vain ajattele asiaa. Jos olet mielestäsi kohdannut erityisen vastuullista isännöintiä, pidä se mielessäsi. Syksyllä Isännöintiliitto palkitsee jälleen isännöintialan edelläkävijöitä, ja voittajat ratkeavat yleisöäänestyksellä.

Ilmoita ehdokkaasi mukaan kilpailuun Isännöintiliiton verkkosivuilla.

 

Reetta Yrttimaa

Kirjoittaja: Reetta Yrttimaa

Suomalainen taloyhtiö on maailman mittakaavassa ainutlaatuisen hieno järjestelmä, jossa korostuu yhdessä tekemisen voima. Isännöintiliiton kehitysjohtajana haluan olla edistämässä entistä parempaa asumista ja toimivampaa taloyhtiöelämää.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Reetta Yrttimaa →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Taloyhtiön johtaminen Vastuu