Millainen on teidän taloyhtiönne piha?

Kirjoittanut Päivi Maaniitty 6.6.2022

Miten suunnitellaan piha, joka palvelee kaikkia asukkaita? Kotitalon päätoimittaja Päivi Maaniitty kysyy.

Katseletko usein asuntosi ikkunasta ulos pihamaalle? Ketä siellä liikkuu, mitä he tekevät, millainen sää näyttää olevan. Joku on roskienvientireissulla, joku pakkaa muuttoautoa, jotkut seisoskelevat ja vaihtavat ajatuksia, toiset leikkivät.

Oman taloyhtiömme pihalla on jätekatoksen takana, tamppaustelineen vieressä pieni yksinkertainen hiekkakenttä. Kentällä on usein jalkapallopelit käynnissä. Silloin tällöin pihamme laatoitukseen ilmestyy katuliiduilla tehtyjä värikkäitä kukkia, hyppyruudukkoja ja spontaaneja tervehdyksiä naapureille.

Pihalla ahkeroi usein myös asukkaista koostuva puutarhanhoitoporukka. Heille pihalla häärääminen on mieluisa harrastus. Ahkeruus näkyy pihalla kukoistavina kukkina ja hyvinvoivina pensaina. Pihakatoksenkin koristelu vaihtuu heidän ansiostaan vuodenajan mukaan.

Ahkeruus näkyy pihalla kukoistavina kukkina ja hyvinvoivina pensaina.

Sitten on meitä, jotka kuljemme pihan poikki lähinnä mennäksemme ja tullaksemme. Siltikin on kiva joskus hetkeksi pysähtyä, vaikka lähimetsään lenkille mennessään, ja napata karviaispensaasta marja suuhunsa.

Miten suunnitellaan piha, joka palvelee kaikkia taloyhtiön asukkaita? Mitä siellä pitäisi olla, ja miten sen hoidosta huolehditaan? Miten käytännön asiat ja sujuvuus sovitetaan yhteen viihtyvyyden kanssa?

Taloyhtiöissä on yleensä paljon erilaisia mielipiteitä, minkä vuoksi onkin hyvä, että on ammattilaisia, jotka suunnittelevat pihoja työkseen ja ottavat toiveet huomioon. Kesäkuun Kotitaloa tehdessämme puhuimme heidän kanssaan. Kuulimme muun muassa, minkälaisia trendejä on, mitä pitää ottaa huomioon turvallisuudessa ja toisaalta myös sen, mikä useimmiten taloyhtiöiden pihoissa mättää.

Päivi Maaniitty

Kirjoittaja: Päivi Maaniitty

Taloyhtiö on monelle koti, mutta myös osa omaa taloutta ja paikka vaikuttaa. Kotitalon päätoimittajana innostun tiedon lisäämisestä päätöksenteon tueksi, avoimesta keskustelusta ja kiehtovista arjen tarinoista.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Päivi Maaniitty →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Piha