Lupaan tervehtiä naapuria ja 9 muuta lupausta uudelle vuodelle

Kirjoittanut Kati Valjus 31.12.2023

Uudenvuodenlupaus: Tarkkailen sekä oman asuntoni että taloyhtiön yhteisten tilojen lämpötiloja.

Ovatko uudenvuodenlupaukset vielä tekemättä? Listasimme taloyhtiöasujalle kymmenen lupausta, joista kiinni pitäminen lisää hyvää mieltä, yhteisöllisyyttä ja kaikkien talon asukkaiden hyvinvointia.

1. Tarkkailen ympäristöäni. Ilmoitan heti eteenpäin palaneesta lampusta, rikkinäisestä ovenkahvasta tai mistä tahansa huoltotoimenpiteitä vaativasta asiasta.

2. Lajittelen jätteet huolellisesti. Vain lajiteltu jäte voidaan käyttää uudelleen raakamateriaalina, joten lajittelu säästää luonnonvaroja ja antaa lupauksen puhtaammasta maapallosta.

3. Korjaan, kierrätän ja lainaan. Ennen kuin ostan uutta, tarkistan, onko tarvitsemaani asiaa saatavana käytettynä tai voisinko jopa lainata sen? Ehdotan taloyhtiön kerhohuoneeseen kierrätyshyllyä, johon jokainen voi tuoda käyttökelpoista, itselleen turhaksi jäänyttä tavaraa yhdessä laadittujen sääntöjen puitteissa.

4. Säästän energiaa. En posota pattereita täysillä ja tarkkailen erityisesti mahdollisten käyttämättä olevien tilojen lämpötiloja. Tarkkailen myös rappukäytävän lämpötilaa: sen ei tarvitse vastata huoneilman lämpöä.

5. Huolehdin paloturvallisuudesta. Vaikka palovaroittimet siirtyvät yhtiön vastuulle, en väistä omaa vastuutani. Tammikuussa tarkistan, että kaikissa palovaroittimissani on patterit, ja jos varoitin alkaa olla vanha, uusin sen. Tulipesän omistajana satsaan myös häkävaroittimeen.

6. Huolehdin omista sähkölaitteistani. Imuroin säännöllisesti jääkaapin takaa enkä käytä rikkinäiseltä vaikuttavia sähkölaitteita.

7. Valitsen portaat. Käytän portaita hissin sijaan ja pidän yhtiön pihan siistinä lumesta. Samalla saan hyötyliikuntaa ja tulen vaalineeksi omaa terveyttäni.

8. Tervehdin naapuria. Jos näyttää tai kuulostaa siltä, että hän tarvitsee apua, tarjoan apuani. Toivotan uudet asukkaat tervetulleiksi taloyhtiöömme.

9. Pyydän apua. Tohdin myös reilusti pyytää itse apua naapurilta, jos sitä tarvitsen. 

10. Kiitän. Huikkaan sopivassa välissä hallitukselle kiitoksen heidän tekemästään hyvästä työstä. He uurastavat meidän kaikkien hyväksi.

Hyvää uutta vuotta!

Kati Valjus

Kirjoittaja: Kati Valjus

Olen toimittaja, yksityinen vuokranantaja ja itseoppinut kierrätysremontoija. Toimittajana haluan tarttua aiheisiin, jotka ovat itselleni merkityksellisiä, kuten ekologinen ajattelu, yhteiskunnan ilmiöt ja ihmisten välinen vuorovaikutus.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Kati Valjus →