Lemmikit ovat osa taloyhtiön arkea, hyvässä ja pahassa

Kirjoittanut Minna Hölttä 26.10.2022

Kissat ja koirat kuuluvat taloyhtiöiden ja asuinalueiden asutukseen niin kuin ihmisetkin, kirjoittaa SEYn eläinsuojeluneuvoja Minna Hölttä.

Lemmikit tuottavat ihmisille iloa ja auttavat monia selviämään jokapäiväisestä elämästä, mutta aina elämä lemmikkien kanssa ei ole ongelmatonta. Korona-aika korosti tiettyjä huolia ja ongelmatilanteita, kun ihmiset oleskelivat enemmän kotona. Ilmoitukset niin haukkuvista koirista kuin vapaana ulkoilevista kissoista korostuivat ilmoitusten määrässä.

Mitä sitten tehdä, jos naapurin koira haukkuu päivät läpeensä tai vaikkapa naapurin kissa aiheuttaa huolta? Eläimille on normaalia kuulua ja näkyä – eläimet kommunikoivat niille ominaisella tavalla ja käyttäytyvät luonteensa mukaan.

Koiralle koti on omaa aluetta, reviiri, jota puolustetaan. Tai koiralla voi olla yksin ollessaan vain tylsää, jolloin kaikki äänet vaikkapa rappukäytävässä herättävät siinä halun ilmoittaa että ”täällä ollaan”. On myös koiria, jotka kärsivät eroahdistuksesta ja aidosti tuntevat hätää, kun omistaja on poissa. Jos haukku häiritsee, kannattaa olla ensisijaisesti yhteydessä koiran omistajaan ja tiedustella, onko ongelma tiedossa? SEYn (Suomen eläinsuojelu) neuvojilta saa apua ja vinkkejä vaikkapa eroahdistuksen lievittämiseen.

Eläimille on normaalia kuulua ja näkyä – eläimet kommunikoivat niille ominaisella tavalla ja käyttäytyvät luonteensa mukaan.

Eläinsuojelulaissa määritellään, että eläimelle tulee turvata turvallinen elinympäristö. Vapaana ulkoilevaa kissaa kohtaavat monenlaiset vaarat: liikenne, pienpedot ja myös ihmiset voivat vahingoittaa valvomatta liikkuvaa kissaa. Kissa on myös tehokas tappaja ja aiheuttaa itse vaaraa ja vahinkoa vapaana liikkuessaan.

On myös hyvä muistaa, että lemmikin omistaja on aina vastuussa lemmikkinsä tekemisistä. Näin ollen omistaja on korvausvastuussa vaikkapa tilanteessa, jossa kissa tappaa rauhoitetun linnun tai aiheuttaa vahinkoa omaisuudelle. Kissojen ulkoiluun suositellaan valjaita tai tarhaa, jolloin ulkoilu on turvallista niin kissalle itselleen kuin myös muulle luonnolle.

On hyvä, että naapurustossa huolehditaan niin naapurin ihmisasukkaista kuin myös niistä nelijalkaisista. Eläimille apua on saatavissa, ja epäselvissä tai mietityttävissä tilanteissa voi aina kysyä neuvoa lähimmältä eläinsuojeluneuvojalta.

Minna Hölttä

Kirjoittaja: Minna Hölttä

Minna Hölttä työskentelee SEYn eläinsuojeluneuvojana.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Minna Hölttä →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki