Asuntokaupassa kiinteistönvälittäjän tarkkuus on kaikkien etu

Kirjoittanut Anna Haikarainen 18.5.2022

Kun asunto tulee myyntiin välittäjälle, tulee tämän noudattaa lakia ja hyvää välitystapaa. Myyntiesite on asuntokaupan tärkein dokumentti ja välittäjä laatii sen pitkälti isännöitsijältä saamiensa asiakirjojen pohjalta.

Muistan, miten tärkeää toimiva yhteistyö isännöitsijän kanssa oli, kun noin 20 vuotta sitten toimin taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana muutaman vuoden. Tänä päivänä katson asioita kiinteistönvälitysalan näkökulmasta. Kun asunto tulee myyntiin välittäjälle, tulee tämän noudattaa lakia ja hyvää välitystapaa. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton lakivaliokunnan laatima Hyvän välitystavan ohje kiteyttää pelisäännöt suojaten sekä asunnon ostajaa että myyjää. Sen mukaan välitysliikkeen on muun muassa hankittava tietyt vähimmäistiedot kohteesta ja tarvittaessa myös selvitettävä tietojen paikkansapitävyys.

Ajan tasalla oleva yhtiöjärjestys on tärkeä asunnon myynnin kannalta

Myyntiesite on asuntokaupan tärkein dokumentti ja välittäjä laatii sen pitkälti isännöitsijältä saamiensa asiakirjojen, kuten isännöitsijäntodistuksen pohjalta.

Ostajalle tärkeä tieto on taloyhtiön tulevien remonttien tarve. Hyvin hoidetussa yhtiössä ne kartoitetaan ajoissa ja tilataan ammattilaisilta kuntoarvio sekä tarvittaessa kuntotutkimus. Kuntoarvio sekä pitkän aikavälin kunnossapitosuunnitelma (PTS) kertovat, milloin suositellut korjaukset olisi hyvä tehdä sekä antavat arvion niiden kustannuksista.

Ostajalle tärkeä tieto on taloyhtiön tulevien remonttien tarve.

Ajan tasalla oleva yhtiöjärjestys on tärkeä asunnon myynnin kannalta. Mikäli yhtiössä havaitaan yhtiöjärjestyksen kaipaavan päivitystä, tulisi taloyhtiön hallituksen ryhtyä toimeen. Isännöitsijä voi auttaa hallitusta pienimuotoisten päivitysten osalta, mutta isompiin muutoksiin vaaditaan usein lakimiestä.

Turvallisesti ja huolella hoidettu asuntokauppa on monin tavoin kaikkien etu.

Tutustu aiheeseen muualla: Hyvän välitystavan ohje

Anna Haikarainen

Kirjoittaja: Anna Haikarainen

Anna Haikarainen toimii kiinteistönvälitysalan Keskusliiton viestintästrategina.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Anna Haikarainen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Rahoitus