Mikä ihme siinä isännöitsijäntodistuksessa voi maksaa ja miten sen tekeminen voi kestää päiviä? Sehän syntyy järjestelmistä nappia painamalla! Vai syntyykö?
Kotisohvallani voin maksaa laskut, ostaa uuden auton ja lomamatkan tai tilata ruokakassit kotiovelle. Tai jopa laittaa asuntoni myyntiin. Mutta miksi en saa asuntoni myyntiin tarvitsemaani isännöitsijäntodistusta saman tien kotisohvalle?
Isännöitsijäntodistukseen kiteytyvät isännöintialan digitalisaation haasteet: monet isännöinnin käyttämistä tietojärjestelmistä eivät pysty vastaamaan asiakkaiden digiajan palveluodotuksiin. Lisäksi pk-valtaisen alan kehittämisresurssit ovat niukat. Jos päivittäinen työ on kovaa soutamista, ei välttämättä havahdu siihen, että pitäisi käynnistää perämoottori. Tosin digipioneereja on isännöinnissäkin.
Taloyhtiöissäkään ei aina löydy intoa ottaa käyttöön asumisen digitaalisia palveluita. Ei pelkästään isännöinnin, vaan koko kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio laahaa perässä sekä meillä että maailmalla.
Kuitenkin asukkaat ja osakkaat odottavat nopeaa, kustannustehokasta ja 24/7 käytettävissä olevaa digitaalista palvelua. Isännöitsijäntodistus ei saisi maksaa juuri mitään ja se pitäisi tulla sähköisesti melkein saman tien tilauksesta. Kun palveluntarjoaja ei pysty vastaamaan asiakkaan oletuksiin ja toiveisiin, on tyytymättömyys isännöitsijäntodistukseen liittyvään palveluun ja hintaan väistämätön.
Isännöitsijäntodistuksen teko on tarkkaa työtä
Isännöitsijäntodistus vaatii isännöinniltä tarkkaa työtä ja isännöitsijällä on oikeudellinen vastuu sen sisällöstä. Todistuksen hinta muodostuu siis paitsi työstä, myös sen sisältöön liittyvästä vastuusta.
Ennen kuin isännöitsijäntodistus on valmis, kulkee se isännöintiyrityksessä keskimäärin kolmien käsien kautta, jotta kaikki tarvittava tieto saadaan koottua. Tämä vaatii tarkkuutta ja aikaa sekä usein myös tietojen kaivamista eri järjestelmistä tai niiden ulkopuolelta, niiden tarkastamista ja laskemista.
Todistus on asuntokohtainen ja voimassa kolme kuukautta tekohetkestä. Se on aina joka kerta tehtävä uudestaan. Isännöitsijäntodistuksessa lasketaan esimerkiksi ajantasainen, asuntokohtainen lainaosuuslaskelma. Pelkkä napin painaminen ei siis riitä.
Lue lisää: Tarkkuutta, vastuuta ja asiantuntemusta – siksi isännöitsijäntodistus maksaa
Isännöitsijä vastaa tietojen oikeellisuudesta. Jos isännöitsijäntodistus on tehty huolimattomasti, isännöitsijältä voidaan vaatia korvauksia.
Syntyykö isännöitsijäntodistus tulevaisuudessa nappia painamalla?
Tulevaisuudessa isännöitsijäntodistus syntyy helpommin ja nopeammin, mutta sitä ennen digitaalisuutta on hyödynnettävä isännöintiyritysten arjen työssä nykyistä paremmin. Kun toiminta on digitaalista ja taloyhtiöiden ja asuntojen kaikki tiedot digitaalisesti ajantasalla, saadaan oikeat tiedot ulos nappia painamalla.
Kehitystyötä on vielä paljon edessä, sillä sähköinen asunto-osakerekisterikään ei ratkaise haastetta toiveista huolimatta.
Lue lisää: Mitä ASREK tarkoittaa isännöitsijäntodistukselle
Isännöintiliiton sähköisen asioinnin työryhmä määritteli viime vuonna digiasioimisen perustason isännöintiyrityksissä. Se on yksi askel kohti napin painalluksella syntyvää isännöitsijäntodistusta.