Aran korjausavustuksia ei vielä tunneta riittävän hyvin

Kirjoittanut Sami Turunen 23.9.2022

Kannustan siis kaikkia taloyhtiöitä tutustumaan Aran korjausavustuksiin. Kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin, voiko työt aloittaa hakemuksen jättämisen jälkeen vai vasta päätöksen jälkeen, kirjoittaa asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n ryhmäpäällikkö Sami Turunen.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara myöntää korjausavustuksia sekä henkilöasiakkaille että asuinrakennuksen omistaville yhteisöille. Tällä hetkellä näyttää siltä, että korjausavustuksiin olisi ensi vuonna käytettävissä rahaa lähes 27 miljoonaa euroa, eli avustuksia on hyvin myönnettävissä.

Tukea myönnetään erityisesti rakennusten energiatehokkuutta ja esteettömyyttä edistäviin hankkeisiin, mutta myös esimerkiksi sisäilmaa parantaviin suunnittelu- ja korjaustoimiin. Valtion tavoitteena on avustusten myöntämisen kautta sekä ehkäistä ilmastonmuutosta että kehittää ikääntyvän Suomen asumisoloja.

Vuoteen 2030 mennessä Suomessa halutaan olevan miljoona esteetöntä asuntoa. Nyt niitä on noin 400 000 eli paljon on matkaa tavoitteeseen. Uudistuotannon kautta saadaan osa, mutta suuri rooli on korjausrakentamisen kautta tuotetulla esteettömyydellä.

Myös ilmastonmuutoksen ehkäisyn edistämiseksi pitää tehdä vielä paljon töitä. Jokainen asiaa edistävä hanke vie hyvää asiaa eteenpäin. Uusimpina avustuksina Ara on saanut valtuudet myöntää tukea sähköautojen latausinfran rakentamiseen ja asuinrakennusten kaukolämpölaitteistojen uusimiseen matalalämpötilaiseen kaukolämpöön.

Avustuksia on käytetty kiitettävästi hyödyksi, mutta selvästikään niitä ei vielä tunneta riittävän hyvin. Isännöitsijät ovat keskeisessä roolissa tuomaan tietoa taloyhtiöiden hallituksille. Moni avustuksia hyödyntänyt taloyhtiön hallitus onkin kiitellyt erityisesti isännöitsijää asianmukaisen tiedon jakamisesta. Isännöitsijän tietotaito tässä asiassa voi olla jopa kilpailuvaltti.

Tukea hyödykseen käyttäneet taloyhtiöiden edustajat ovat tuoneet esiin, että Aralta saatu avustus on ollut keskeisessä osassa hankkeisiin ryhtymistä. Se ei ole ihme, sillä esimerkiksi hissien jälkiasennuksiin on saatavissa avustusta jopa 45 prosenttia hankkeen kustannuksista. Kun kyseisissä hankkeissa puhutaan satojen tuhansien kustannuksista, avustuksen roolin ymmärtää hyvin.

Monelle taloyhtiölle on tullut yllätyksenä myös, että hissin jälkiasennushankkeen yhteydessä esteettömyysavustusta on mahdollisuus saada myös esimerkiksi sisäänkäynnin korjauksiin siltä osin, miten ne edistävät esteettömyyttä. Toteutuneissa hankkeissa asukkaat ovat puolestaan kokeneet, että hissi ja muut esteettömyyskorjaukset ovat hyödyksi kaikille asukkaille. Niinhän se on, että kuka tahansa voi joutua tilapäisen liikuntakyvyttömyyden eteen ja helpottaahan hissi myös lastenrattaiden tai kauppakassien kanssa kulkemista.

Kannustan siis kaikkia taloyhtiöitä tutustumaan Aran korjausavustuksiin. Kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin, voiko työt aloittaa hakemuksen jättämisen jälkeen vai vasta päätöksen jälkeen. Käsittelyajat vaihtelevat avustuksittain, mutta käsittelyaikaan voi vaikuttaa omalla toiminnallaan.

Suurin syy hakemuksen käsittelyn viivästymiseen on puutteellinen hakemus, joka vaatii lisäselvityksiä. Haettavan avustuksen ominaisuuksiin kannattaa siis perehtyä huolella etukäteen Aran verkkosivuilla. Sivuilta löytyy neuvontakanaviemme tiedot. Kysyvä ei tieltä eksy.

Sami Turunen

Kirjoittaja: Sami Turunen

Sami Turunen toimii asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n ryhmäpäällikkönä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Sami Turunen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Hissit Ilmastonmuutos Rahoitus Rakentaminen