Voisiko naapurilta ostaa joskus sähköä Suomessakin?

7.10.2015
Kuva: Werner Dieterich / Lehtikuva Freiburg on ollut energia-asioiden edelläkävijä jo pitkään Saksassa. Kuva: Werner Dieterich / Lehtikuva

Tuulienergiaa lähistön viljelijältä? Aurinkoenergiaa naapuritaloyhtiöstä, jonka katto on oikeassa kulmassa kallellaan kohti aurinkoa? Tavallisten kansalaisten välinen jakamistalous on maailmalla jo mahdollista myös taloyhtiöissä.

Saksalainen Freiburgin kaupunki on kuuluisa aurinkoenergiasta ja plusenergiataloistaan. Aurinkopaneelein varustetut talot tuottavat enemmän energiaa kuin kuluttavat. Kaupungissa on myös tiettävästi maailman ensimmäinen aurinkoenergialla toimiva ostoskeskuksen ja asuntojen yhdistelmä.

Freiburigin energiavallankumous sai alkunsa jo 1970-luvulla, jolloin aktivistit estivät ydinvoimalan rakentamisen kaupungin lähelle. Sen jälkeen ympäristöystävällisestä energiasta tuli paikallinen keskustelunaihe, josta myös arkkitehdit ja insinöörit innostuivat.

Aurinkopaneelein varustetut talot tuottavat enemmän energiaa kuin kuluttavat.

Ilmaiset aurinkopaneelit

Nyt aurinkoenergiaa jaetaan maailmalla naapurillekin. Yhdysvalloissa Yeloha-startup asentaa aurinkopaneelit ilmaiseksi massachusettsilaisille katoille, joille aurinko paistaa paljon. Talon normaali sähkönkulutus pienenee.

Naapurit, joiden katoille aurinkopaneelia ei esimerkiksi varjoisan sijainnin vuoksi voi asentaa, maksavat osan paneelien tuottamasta aurinkoenergiasta, ja saavat sähkölaskujaan pienemmiksi. Talo, jonka katolla paneelit ovat, saa 30 prosenttia niiden tuottamasta energiasta ilmaiseksi.

Sähköä viljelijöiden tuulivoimaloista

Myös Hollannissa kuluttajat voivat ostaa sähköä suoraan toisiltaan Vandebron-sovelluksella – esimerkiksi maanviljelijöiltä, joilla on tuulivoimala pellollaan. Sähköyhtiöt eivät osallistu vaihdantaan mitenkään. Vandebroniin on kahdessa vuodessa liittynyt 16 tuottajaa ja yli 20 000 asiakasta.

Vandebron tarkoittaa suomeksi “Alkuperäislähteestä”. Startup-yritys haluaakin toimia eräänlaisena uusiutuvan energian vastavoimana isoille energiayhtiöille ja selventää kuluttajille sitä, miten heidän käyttämänsä energia tuotetaan.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Sähkö