Osakehuoneistorekisteri tulee, onko osakekirjojen paikka pian paperinkeräyksessä?

Kirjoittanut Maria Mäkinen 28.3.2018

Osakehuoneistorekisterin on tarkoitus olla käytössä vuoden 2019 alussa. Siis minkä?

Sähköinen osakehuoneistorekisteri, joka on osa ASREK-hanketta, ei ole maallikolle todellakaan mikään helposti avautuva asia. Jos asiaan haluaa perehtyä perinpohjaisesti, tietoa ja kirjoituksia löytää muun muassa Isännöintiliiton kattavalta Osakehuoneistorekisteri-sivustolta.

Työni puolesta muotoilen päivittäin erilaisia taloyhtiömaailmaan liittyviä, usein lainsäädäntöä koskevia asioita sellaiseen muotoon, että ne aukeaisivat mahdollisimman helposti lukijoille. Tässä kirjoituksessa yritän laittaa pähkinänkuoreen sen, mitä osakehuoneistorekisteri tarkoittaa kaltaiselleni asunto-osakeyhtiön osakkaalle.

Osakehuoneistorekisteri on samantapainen kuin ajoneuvorekisteri: siihen merkitään kaikkien suomalaisten taloyhtiöiden osakehuoneistojen omistajat samaan tapaan kuin autojen omistajat ja haltijat ovat ajoneuvorekisterissä.

Lakiehdotus rekisteristä on parhaillaan lausuntokierroksella ja sen on tarkoitus olla käytössä ensi vuoden alusta lähtien, jolloin kaikki uudet asunto-osakeyhtiöt perustetaan sähköisinä. Vanhojen yhtiöiden osakeluettelot siirretään rekisteriin kolme ja puolen vuoden siirtymäajassa.

Osakehuoneistorekisteriä tulee ylläpitämään Maanmittauslaitos. Taloyhtiön hallitus vastaa siitä, että osakeluettelo siirretään osakehuoneistorekisteriin, mutta käytännössä työn tekee isännöinti.

Mielestäni on aika hurjaa, että me osakkaat olemme joutuneet odottamaan tällaista uudistusta näinkin pitkään. Jo ensiasuntoa ostaessani vuonna 2001 ihmettelin, miten suurin omaisuuteeni oli kiinni kulahtaneessa paperisessa osakekirjassa.

Kun asunnon omistaminen perustuu kohta sähköiseen omistajamerkintään, ei ole enää pelkoa paperisen osakekirjan kadottamisesta. Myös osakehuoneistojen käyttäminen panttina helpottuu, kun paperista osakekirjaa ei tarvitse siirrellä paikasta toiseen.

Auki olevia asioita on kuitenkin vielä paljon. Mietin muun muassa sitä, mitä paperisille osakekirjoille tehdään sen jälkeen, kun osakeluettelo on siirretty osakehuoneistorekisteriin. Käykö niille kuten vanhentuneille passeille, joista ainakin aikoinaan leikattiin kulma pois? Tunkevatko ihmiset niitä työpaikoillaan paperisilppuriin? Vai täyttyvätkö paperinkeräyslaatikot muutaman vuoden ajan mitätöity-leimalla varustetuista osakekirjoista?

Maria Mäkinen

Kirjoittaja: Maria Mäkinen

Maria Mäkinen toimi Isännöintiliiton media- ja vaikuttamisviestintäpäällikkönä vuoden 2021 loppuun saakka.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Maria Mäkinen →

7 kommenttia

  1. Hyvä asia. Tämä helpottaa myös isännöintitoimiston vaihtoa, kun tärkeät tiedot ovat koko ajan samassa paikassa.

    Suomessa on 90000 asunto-osakeyhtiötä, joista 50000 ostaa isännöintipalveluita. Järjestelmän kehityksessä pitää huomioida myös nämä 40000 asunto-osakeyhtiötä, jotkaa pärjäävät omalla osaamisella tai muuten kevyemmällä hallintotavalla. Myös hyvin pienet isännöintitoimistot pitää huomioida. Jos on vähän pieniä taloyhtiöitä, joista muuttaa harvoin asukkaita, ei kannatta kovin automaattisia järjestelmiä luoda. Tiedot voi päivittää manuaalisesti.

    1. Isännöintiliitto kannustaa toimijoita kehittämään sellaisia ratkaisuja, jotka vastaavat myös pienten taloyhtiöiden tarpeisiin. ASREK-hanke, jonka osa osakehuoneistorekisteri on, antaa tähän mahdollisuuden.

  2. Voisiko vanha asunto-osakeyhtiö tehdä nyt jo jotain jotta pääsisi nopeasti uuteen rekisteriin ? Voisi olla tarvetta.

    1. Ei valitettavasti vielä, sillä lakia vasta laaditaan ja järjestelmää rakennetaan. Pidämme lukijat ajan tasalla myös osakehuoneistorekisteriin liittyvissä asioissa täällä ja muilla kanavillamme.

  3. Miten osakas todistaa omistuksensa, kun osakekirja on bitteinä viranomaisella?
    Vaihtoehto; tärkeät tiedot: isännöitsijällä tulee olla kuitenkin osakasluettelo: Ja ne tärkeät tiedot ovat pöytäkirjoissa ja tilikirjoissa.

    1. Tästä jutusta löytyy tietoa siitä, miten omistukset viedään Maanmittauslaitoksen järjestelmään.
      https://www.isannointiliitto.fi/lehti/osakehuoneistorekisteri-avataan-2019/

  4. Voi olipa ihana ja kamala kirjoitus Siis ihana, mutta että niinkin moni lapsi voi huonosti tai tulee mm. nälkäisenä kouluun, että siitä pidetään kokonainen ilta Ihanaa, että ilta pidettiin ja noinkin kattavana! Tuollaista varmaan tarvitsisi muissakin paikoissa. 🙂 Ja aivan kamalaa se mitä netistä löytyy tai maailmasta! En itse kestä ajatella niitä nytkin tuli ihan kyyneleet silmiin kun kerroit ottaneesi omat lapsesi lähelle ja ajatelleesi, että loppupelissä kaikki on niin hyvin 3 Itse eilen tuskailin oman lapseni läheisyydentarvetta ja sitä, kun nukahtamisissa menee ja on aina mennyt todella kauan. Omaa aikaa ei jää ollenkaan iltoihin eikä kyllä aamuihinkaan… Hän on siis 4-vuotias ja nukahtaa vain vanhemman kanssa. Ehkä minäkin ajattelen tänään, että ihana kun tuo pieni tuhisee tuossa vieressä… kaikki on niin hyvin näin. 🙂 3

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa Huoneistotietojärjestelmä