Mia Koro-Kanerva

Yhtiökokouksessa pitäisi katsoa menneen sijaan tulevaan ja antaa puheen pulputa

Kirjoittanut Mia Koro-Kanerva 3.3.2020

Isännöintiliiton tekemä jäsenkysely osoitti, että moni isännöitsijä kokee, että taloyhtiöissä edelleen tiedetään suhteellisen huonosti, mitä isännöitsijä tekee, mitä hänen pitäisi tehdä ja mikä ei kuulu hänen työnkuvaansa.

Isännöitsijä nähdään yleisesti taloyhtiön jokapaikanhöylänä, jonka pitäisi taipua talouden, hallinnon ja kiinteistönpidon asiantuntijatehtävien lisäksi myös karkottamaan hiiriä katolta ja pumppaamaan asukkaiden pyöränkumeja.

Monesti ainoa paikka, jossa isännöitsijä tulee osakkaiden taholta nähdyksi, on yhtiökokous.

Tosiasiassa isännöitsijän vaativin työ tapahtuu yhtiökokouksen ulkopuolella, eivätkä kokouksetkaan aina innosta osakkaita ja asukkaita. Kokouksissa käsitellään hallinnollisia asioita, jotka tuntuvat monesta olevan kaukana asumisen arjesta, vaikka sinänsä onkin kyse siitä, kuinka osakkaiden rahakukkaron nyörejä venytellään ja mitä kodin ympärillä tapahtuu. Vapaalle keskustelulle on kokouksen esityslistassa aika huonosti tilaa.

Monelle isännöinti jääkin tämän vuoksi etäiseksi ja monelle isännöitsijälle osakkaiden todellinen tahtotila epäselväksi.

Kuitenkin, jotta isännöitsijä pystyisi antamaan parhaan työpanoksensa taloyhtiölle, hänen pitäisi tietää ja tuntea, miten osakkaat ajattelevat. Kokouskulttuuriin pitäisi tehdä vallankumous. Taloyhtiössä pitäisi varata aikaa kysymyksille, ideoinnille sekä osakkaiden toiveiden ja tahtotilan selvittämiselle.

Voisiko ennen varsinaista kokousta pitää asukaskokouksen, joka ei tee päätöksiä vaan agendalla olisi keskustelu?

Nyt yhtiökokouksissa keskitytään raportoimaan sitä, mitä on jo tapahtunut. Ennemmin keskustelussa pitäisi tulevaisuuden ja toiveiden pulputa. Kaikki isännöitsijän osaaminen ja asiantuntemus tulisi paremmin esiin, kun keskityttäisiin tulevaan ja sen toteutukseen taustapeiliin tuijottamisen sijaan.

Voisiko ennen varsinaista kokousta pitää asukaskokouksen, joka ei tee päätöksiä vaan agendalla olisi keskustelu? Sen jälkeen pidettäisiin yhtiökokous, jossa napakasti päätettäisiin jo aiemmin keskustellut asiat.

Jossain tulevaisuudessa lakisääteiset yhtiökokouksen asiat esitetään ja kuitataan todennäköisesti sähköisesti. Oli tapa mikä hyvänsä, isännöinnin ja osakkaiden välistä vuoropuhelua pitäisi lisätä kauaskantoisista isoista asioista, ei pyöränkumeista.

Mia Koro-Kanerva

Kirjoittaja: Mia Koro-Kanerva

Toimin Isännöintiliiton toimitusjohtajana. Isännöintiala on murroksessa ja on superkiinnostavaa saada olla matkassa mukana tekemässä sen tulevaisuutta. Haluan ottaa lukijat mukaan tarkastelemaan ajan ilmiöitä, muutoksia ja tekijöitä ja nauttimaan maisemista.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mia Koro-Kanerva →

1 kommentti

  1. Ehdottomasti samaa mieltä.
    Taaksepäin tuijottelu ei ole suotavaa juuri muille kuin historian tutkijoille ?.
    Taloyhtiön strategia kun olisi selvillä, olisi isännöitsijälläkin selvä punainen lanka.
    Liian monessa yhtiössä se vaan lähtökohtaisesti on, hyvää asumista alhaisilla kuluilla. Siinä helposti sidotaan jo isännöinninkin kädet yhtiön kehittämiseltä.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen Yhtiökokous