Hankala tyyppi aisoihin

8.6.2016
pixabay Kuva: Pixabay Taloyhtiön hallituksessa yhteistyötä tekevät hyvin erilaiset ihmiset. Hankalankin tyypin kanssa on mahdollista tulla toimeen,

Hyvät perustelut, joukkovoima ja kirjalliset sopimukset kannattaa ottaa avuksi, kun hankala tyyppi mutkistaa taloyhtiön hallituksen työtä.

Taloyhtiön hallituksen työskentely takkuaa, syntyy toinen toistaan kummallisempia päätöksiä tai ei synny päätöksiä lainkaan. On mahdollista, että hallitustyöskentely on mennyt raiteiltaan, koska taloyhtiössä häärää niin kutsuttu hankala tyyppi.

Isäntä on aina oikeassa

Monen taloyhtiön ristinä on isäntä: Hän tietää aina paremmin, aikaa ei tarvitse tuhlata asiantuntemattomien ajatuksiin. Hän pyörittää yhtiötä miten mielii, muut osakkaat lannistuvat hiljaisiksi.

Isäntä pyörittää yhtiötä miten mielii.

– Jos tällaiselle ihmiselle antaa vähänkin siimaa, se vain pahentaa tilannetta. Kun tyylistä on tullut elämäntapa ja saavutettu etu, tyyppiä ei pysäytetä, psykologi Vesa Nevalainen sanoo.

Sivistyneet ihmiset ovat isännän kanssa vaikeuksissa, koska he eivät osaa käyttäytyä niin huonosti kuin pysäyttäminen vaatii. Nevalainen suosittelee isännän taltuttamiseen joukkovoimaa. Toimii, kun moni nousee vastarintaan ja ilmoittaa, että homma loppuu nyt.

Kitupiikki jarruttaa

Kitupiikki on mukana hallituksessa, koska haluaa varmistaa, että rahaa ei käytetä mihinkään.

Kitupiikki haluaa varmistaa, että rahaa ei käytetä mihinkään.

Hän vastustaa korjaushankkeita ja vaatii hankintoihin halvempia vaihtoehtoja.

– Hän tekee mielestään vain hyvää, kun säästää muidenkin puolesta.

Hyvät ja huolelliset perustelut tepsivät usein kitupiikkiin.

– Se ei uppoa, kun selitetään, mitä iloa asiasta koituisi. Sen sijaan kannattaa käyttää hänen omia aseitaan: jos putkia ei laiteta kuntoon, sinulle tulee kymmenkertainen lasku muutaman vuoden päästä.

Hyvä puoli on, että kitupiikin vaatimat perustelut auttavat muitakin käsittelemään asiaa huolellisesti. Sen jälkeen päätöksentekokin on helpompaa.

Manipulaattori käyttää ihmisiä

Manipulaattori pelaa valtapelejä. Hän manipuloi ja valehtelee, jotta saa mitä haluaa.

Manipulaattori edistää tänään yhtä, huomenna toista asiaa.

– Motiivina on usein voiman tunne. On koukuttavaa, kun saa ihmiset tekemään, mitä haluaa.

Manipulaattori edistää tänään yhtä, huomenna toista asiaa. Hän ei halua liata käsiään, vaan yrittää saada muut tekemään likaiset työt.

Ihmiset kiinnostavat häntä, mutta ei ihmisten auttaminen. Hän voi myös toimia kulisseissa. Ehkä hallituksesta alkaa tulvia outoja päätöksiä tai joku alkaa ladella mielipiteitä, jotka eivät kuulosta hänen omiltaan. Silloin voi miettiä, onko joku, joka ohjailee häntä.

Manipulaattori ei halua paljastua. Hänen kontrollinsa saattaa hellittää, kun hän on saavuttanut suuren voiton. Jos hänet tunnistaa, puolet ongelmasta on jo selätetty.

Nevalainen neuvoo, että kirjalliset sopimukset voivat auttaa. Näin manipulaattori joutuu sitoutumaan asiaan. Vastaan vikurointi paljastaisi hänet. Näin voi saada aikaan edistysaskeleita manipulaattorinkin kanssa.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen