Taloyhtiön hallitusammattilainen on parhaimmillaan moniosaaja

Kirjoittanut Laura Hyvönen 6.3.2019
Hallitusammattilaisesta voi olla apua esimerkiksi silloin, kun yhtiön sisältä ei löydy halukkaita hallitukseen tai jos hallitus on riitaisa. Ulkopuolinen henkilö voi rauhoittaa tilannetta. Kuva: Juho Kuva

Aina taloyhtiön hallituksen työ ei suju toivotusti. Tietyissä tilanteissa toimiva ratkaisu voi olla hallitusammattilaisen palkkaaminen. Teemu Johansson työskentelee hallitusammattilaisena oman yrityksensä kautta.

Taloyhtiössä oli häiriköivä osakas, joka oli saanut hyvän hallituksen puheenjohtajan rasittumaan pestistään. Puheenjohtajan paikka ei houkuttanut muitakaan taloyhtiön osakkaita, sillä luvassa olisi todennäköisesti vääntöä häirikön kanssa.

– Ratkaisimme asian palkkaamalla ulkopuolisen hallitusammattilaisen puheenjohtajaksi. Jäimme tarkkailemaan tilannetta, ja positiivista kyllä, ulkopuolisen tulo rauhoitti ongelman, kertoo isännöitsijä Kirsi-Maija Aranko MAH Isännöinnistä.

Tavallisesti hallituksen työ sujuu mutkattomasti ilman ulkopuolista vahvistusta. Luontevinta on, että hallitus koostuu oman talon osakkaista ja asiantuntijana toimii isännöinti. Taloyhtiön hallitus voi kuitenkin kaivata ulkopuolista apua vaihtelevista syistä.

Taloyhtiön hallitus voi kaivata ulkopuolista apua vaihtelevista syistä.

Ikävämmässä tapauksessa ulkopuolista tarvitaan Arangon mukaan ihmissuhdeongelmien takia: hallituksen sisällä tai osakkaiden keskuudessa hiertää, eikä tulehtuneesta tilanteesta päästä omin avuin eteenpäin. Toisessa tyypillisessä tapauksessa taloyhtiöön on tulossa iso remontti, esimerkiksi linjasaneeraus, ja hallitukseen kaivataan tiukkaa osaamista juuri kyseisten projektien läpiviennistä.

– Voi myös olla, että taloyhtiön hallitukseen ei vain ole yhtäkään ehdokasta, sanoo Aranko.

Ammattilainen perehtyy taloyhtiöön

Kun taloyhtiöön päätetään etsiä sopiva hallitusammattilainen, täytyy tarkentaa haluttu osaaminen: kaivataanko sovittelijaa vai teknistä tietäjää? Taloyhtiöiden hallitusammattilaisia välittää Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry. AKHA ry:n hallitusammattilaisten rekisterissä on sata nimeä, jotka ovat AKHA ry:n hallituksen hyväksymiä.

– Ammattilainen tuo vakuuttavuutta ja luottamusta, toteaa AKHA ry:n hallituksen jäsen, varatuomari Taru Vesterberg.

Käytännössä hallitusammattilaisen etsintä starttaa isännöitsijän lähettämistä tarjouspyynnöistä. Taloyhtiön hallitus valikoi tarjouspyyntöön vastanneista ehdokkaista sopivimman. Hallitusammattilainen ei tietenkään lähde uuteen asiakasyhtiöön kylmiltään. Taustaksi tarvitaan taloyhtiön historiaa ja tärkeät talouden luvut.

– Pyydän hyvin samoja asiakirjoja kuin asunnon ostaja: tilinpäätöksen, talousarvion, yhtiöjärjestyksen ja isännöitsijäntodistuksen, kertoo Teemu Johansson. Hän työskentelee hallitusammattilaisena oman kiinteistöalan konsultointiyrityksensä TeeJo Oy:n kautta.

Hallitusammattilainen tarvitsee taustaksi taloyhtiön historiaa ja tärkeät talouden luvut.

Hallitusammattilaisen pesti alkaa yhtiökokouksesta, jossa taloyhtiön hallitus virallisesti valitaan ja ammattilainen esittelee itsensä osakkaille. Monesti hallitusammattilainen päätyy puheenjohtajan penkille, mutta myös rivijäsenelle voi olla tarvetta.

– Istun tällä hetkellä yhdeksässä hallituksessa, joista seitsemän on taloyhtiöitä. Isoin kohde työllistää minua päivittäin, mutta on sellaisia yhtiöitä, joissa käyn vain muutamassa kokouksessa vuodessa, toteaa Johansson.

Hyvän hallitusammattilaisen osaaminen on monen taidon kombinaatio.

– Isännöintialan, talouden, hallinnon, ihmissuhdeasioiden ja erityisesti remonttien ymmärtäminen on tärkeää. Jos taloyhtiössä on tiedossa, että mennään esimerkiksi käräjille, silloin kannattaa hankkia juristi ammattilaiseksi.

Ryhtiä kokouksiin

Sekä isännöinti että hallituksen jäsenet hyötyvät siitä, että hallitusammattilainen tuo mukanaan tärkeitä kontakteja omista verkostoistaan. Hallituksen kokoukset saavat usein myös ryhtiä ja napakkuutta.

– Kokousten ei kuuluisi kestää tuntia pidempään. Harjanvarteen nojaten voidaan jutustella vaikka talkoissa. Jos jotakin asiaa on selviteltävä, se annetaan isännöitsijälle valmisteluun, Aranko muistuttaa.

Paras luottamuksenosoitus hyvin hoidetusta työstä on valinta jatkokaudelle.

Toisaalta ammattilainenkaan ei voi taata, että esimerkiksi iso remontti menisi kaikkien toimijoiden osalta putkeen. Paljolti on kyse myös osuvista henkilökemioista.

Osakkaille hallitusammattilaisen työ ei välttämättä näy selkeästi. Kokouspalkkiot saattavat vaikuttaa turhalta rahanmenolta, vaikka vuositasolla kyse ei olisi merkittävistä summista. AKHA ry:n yleisen hinnoitteluperiaatteen mukaan hallitusammattilaisten kokouspalkkiot ovat noin 300–350 euroa.

– Enenevissä määrin on kuitenkin sisäistetty ajatus, että taloyhtiö ja sen omaisuus vaativat ammattimaista ja jatkuvaa hoitoa, ja siksi hallitukseen halutaan osaamista, Vesterberg arvioi.

Ensin omasta takaa

Hallitusammattilaisen tavoite ja tärkein tehtävä on ajaa taloyhtiön ja sen osakkaiden etua. Paras luottamuksenosoitus hyvin hoidetusta työstä onkin valinta jatkokaudelle, Johansson toteaa.

Aina ratkaisuja ei kuitenkaan tarvitse hakea taloyhtiön ulkopuolelta. Hyvin järjestetty yhtiökokous voi innostaa osakkaita mukaan hallitustyöhön. Kattavalla perehdytyksellä hallituksen työ tulee tutuksi omasta taustasta riippumatta, ja tietoutta voi hankkia esimerkiksi Hyvä hallintotapa -suosituksesta. Työskentely ei saisi olla liian raskassoutuista, jotta halukkaat eivät jää pois.

Fakta: Hallitusammattilaiset Suomessa

  • Suomessa on noin 88 000 asunto-osakeyhtiötä, joiden hallituksissa toimii noin 270 000 jäsentä.
  • Ei ole olemassa tarkkaa tietoa, kuinka monessa hallituksessa työskentelee hallitusammattilainen. Ehdoton valtaosa hallituksista koostuu maallikoista.
  • Jos hallitukseen harkitaan ammattilaisjäsenen palkkaamista, Isännöintiliitto kehottaa painottamaan valinnassa strategista osaamista
Laura Hyvönen

Kirjoittaja: Laura Hyvönen

Koti taloyhtiössä on samaan aikaan yksityinen ja yhteiskunnallinen asia. Viestinnän ammattilaisena haluan, että osakkaat ja asukkaat saavat kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiöasumisesta helposti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Laura Hyvönen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kokoukset Taloyhtiön johtaminen