Taloyhtiö voi tulevaisuudessa ottaa parveketupakoijan asunnon hallintaan

Kirjoittanut Anna Karismo 15.2.2019
Parveketupakoinnin voi kieltää. Asunnon haltuunotto on mahdollinen, jos kieltoa ei noudateta. Kuva: Kaisa Leiwo

Parveketupakoinnin säännöt kiristyvät ensi vuonna. Sosiaali- ja terveysministeriön kaavailujen mukaan taloyhtiöllä olisi mahdollisuus kieltää tupakointi myös huoneistoparvekkeilla. Näin taloyhtiön keinot puuttua häiritsevään tupakointiin paranisivat nykyisestä.

Parveketupakoinnista on kiistelty vuosikausia. Aiheesta tulee paljon kysymyksiä ja valituksia virkamiehille ja kiinteistöalan liittoihin, muun muassa Isännöintiliittoon. Puuttumiskeinoja ole ollut, joten tupakointiin liittyvät ongelmat ovat olleet erittäin vaikesti ratkaistavia.

– Kun isännöintiin ollaan yhteydessä, on naapureiden kesken kaikki sivistyneet ongelmanratkaisukeinot yleensä jo käytetty. Johto ryhtyy tiedottamaan sekä tutkimaan ja tarvittaessa korjaamaan rakenteita, mutta ongelmaa ei saada poistetuksi. Lopulta vika on isännöitsijän ja hallituksen, kun taloyhtiössä ei saada poistetuksi tupakansavun aiheuttamaa häiriötä, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, VT Jaana Sallmén kirjoitti blogissaan viime syksynä.

Kun isännöintiin ollaan yhteydessä, on naapureiden kesken kaikki sivistyneet ongelmanratkaisukeinot yleensä jo käytetty.

Isännöintiliiton mielestä tupakoinnin kieltäminen kaikkialla taloyhtiön sisätiloissa ja parvekkeilla olisi selvä ja neutraali vaihtoehto asukkaiden ja asumisen kannalta. Ministeriö ei kuitenkaan suunnittele tällä erää tupakoinnin täyskieltoa taloyhtiöihin, sillä aika ei näyttäisi vielä olevan kypsä tähän muutokseen. Mutta 15 vuoden kuluttua tilanne on varmasti toinen, Sallmén arvioi.

Savuton kotitalo yhtiöjärjestysmääräyksellä

Tahtoa ja halua savuttomuuteen näyttäisi löytyvän taloyhtiöistä. Esimerkiksi syksyn aikana Isännöintiliittoon tuli useita yhteydenottoja siitä, kuinka yhtiön omilla päätöksillä voitaisiin toteuttaa savuton asuintalo.

– Eivätkä tilanteet suinkaan olleet mitään taivaanrannan maalailua, vaan näissä yhtiöissä tupakointikiellon yhtiöjärjestykseen ottamisella oli aidosti koko osakaskunnan tuki takana. Sataprosenttinen tuki onkin tarpeen, koska kiellon ottaminen yhtiöjärjestykseen vaatii kaikkien osakkaiden suostumukset.

– Kun asenteet kotiympäristössä tupakointia kohtaan muuttuvat, ja ne näyttävät koko ajan muuttuvan, on yhtiöjärjestyksen muuttaminen paras tie savuttomuuteen, Sallmén kertoo.

Yhtiöjärjestykseen otettava tupakointikielto voisi kuulua vaikkapa seuraavasti:

”Tupakointi on kielletty taloyhtiön omistaman ja hallitseman asuinrakennuksen kaikissa sisätiloissa riippumatta siitä, ovatko tilat osakashallinnassa vaiko taloyhtiön hallinnassa. Tupakointi on kielletty myös tuuletusparvekkeilla, huoneistoparvekkeilla ja piha-alueella.”

Taloyhtiö voisi ottaa tupakoijan asunnon hallintaan

Yhtiöjärjestyksen tupakointikiellon rikkomisen ylilyönteihin voitaisiin puuttua huoneiston hallintaanoton keinoin –  siis samaan tapaan kuin jos osakas jättää vastikkeensa maksamatta tai viettää asunnossaan ns. häiritsevää elämää. Myös ministeriö on kaavaillut mallia, jossa taloyhtiön reagointikeino olisi hallintaanotto.

Jos joku rikkoisi taloyhtiön asettamaa tupakointikieltoa, hänelle pitäisi  ensin antaa virallinen hallituksen varoitus tupakoinnista. Jos kiellon rikkoja ei ottaisi ojentuakseen saamastaan varoituksesta, menettelyssä siirryttäisiin seuraavan vaiheeseen eli yhtiökokoukseen.

Myös ministeriö on kaavaillut mallia, jossa taloyhtiön reagointikeino olisi hallintaanotto.

Yhtiökokous voisi enemmistöpäätöksellä ottaa kieltoa jatkuvasti rikkovan ja varoituksista vähät välittävän osakkaan asunnon yhtiön hallintaan kolmeksi vuodeksi.

– Tässäkin yhteydessä on syytä muistuttaa, ettei hallintaanotto ei ole mahdollinen vähäisellä perusteella, Sallmén korostaa.

Tupakointia rajoitetaan myös leikkipuistoissa

Parveketupakoinnin rajoitukset ovat osa tupakkalain muutosta. Kansallisten muutosten lisäksi lakiin tulee EU-direktiiveiihin pohjautuvia uudistuksia. Muutokset tulevat voimaan toukokuussa 2016.

Kansallisiin muutoksiin lukeutuu parveketupakoinnin lisäksi tupakoinnin rajoittaminen leikkipuistoissa ja alueilla, joilla lapset ja nuoret liikkuvat. Nikotiinittomille sähkösavukkeille tulisi esilläpitokielto ja ikäraja.

Kirjoittaja: Anna Karismo

Anna Karismo työskenteli Kotitalo-lehden päätoimittajana vuoden 2016 alkuun asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Anna Karismo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Parvekkeet Tupakka