Totta vai tarua? Myytinmurtaja oikaisee väitteitä taloyhtiöistä.

Myytti: Naapurin jouluvaloja pitää kestää

Ripustaminen kuuluu normaaliin elämään taloyhtiössä, joten naapurin jouluvaloja – vaikka ne ärsyttäisivät kuinka paljon – pitää kestää. Taloyhtiöllä ei ole oikeutta rajoittaa myöskään sitä, kuinka kauan ja mihin vuorokauden aikaan asukas joulu- tai kausivalojaan polttaa.

Taloyhtiö voi puuttua jouluvalojen tuikkeeseen, jos tavanomaisen asumisen rajat ylittyvät. Käytännössä rajaa on mahdotonta ylittää suomalaisissa kaupoissa myytävillä jouluvaloilla, ellei sijoita valoja oman asuntonsa ja parvekkeensa ulkopuolelle.

Raja ylittyy, jos kohdistaa villisti vilkkuvia, kirkkaita tai häikäiseviä valoja toisen asukkaan asuntoon. Jos asukas on sijoittanut, vielä Suomessa harvinaisiin, äänellä varustettuihin jouluvaloihin, niihin pätee yleinen ohje taloyhtiön häiriötilanteista. Ääni ei saa olla toistuvaa eikä naapureita häiritsevää. Lisäksi on noudatettava taloyhtiön järjestyssääntöjä: hiljaisuuden aikana ei saa kulkuset kilkattaa.

Paras vaihtoehto on keskustella naapurin kanssa avoimesti, ja muistaa, että se mikä on itselle normaalia ja kaunista, voi olla toiselle turhaa ja ärsyttävää.

Myytin mursi neuvontalakimies Tapio Haltia Kiinteistöliitosta.