Totta vai tarua? Myytinmurtaja oikaisee väitteitä taloyhtiöistä.

Myytti: Illalla ei saa porata seinää

Etenkin meluavat työt tulisi suorittaa yhtiön järjestyssääntöjen mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, ettei seiniä kannata porata hiljaisuuden aikana. Vaikka taloyhtiön järjestyssääntöjen mukainen hiljaisuus alkaisikin vasta iltakymmeneltä, kaikista meluavimmat työt – olivat ne sitten kuinka lyhytkestoisia tahansa – kannattaa maalaisjärjen mukaan rajata aikavälille 8–20.

Remontoiminen on sallittua myös sunnuntaisin ja pyhäpäivinä, mitä myös usein mietitään. Järjestyssäännöillä ei voida rajata remonttipäiviä viikonpäivien mukaan, sillä juridisesti kaikki päivät ovat samanarvoisia. Esimerkiksi ruuhkavuosia elävien ihmisten elämänrytmi saattaa töiden, lasten harrastusten ja muiden velvoitteiden takia olla hyvinkin hektistä. Monille sunnuntait ja juhlapyhät voivat olla ainoat mahdolliset päivät kasata hylly tai porata teline seinään.

Korjaustöistä kannattaa ilmoittaa naapureille aina, kun ne vaikuttavat jollain tavalla naapureiden elämään. Syitä voivat olla esimerkiksi lisääntyvä liikenne rapukäytävässä, melu tai rappukäytävän roskaantuminen. Myös remonttiyritysten autot rapun oven edessä saattavat aiheuttaa harmitusta, vaikka kyseessä olisi viiden minuutin pysähdys tavarantoimituksen takia.

Pientä kodin remonttia tehdessä kannattaa aina pitää mielessä, että meitä ihmisiä on joka junaan. Mikä jollekin on täysin normaalia elämää, voi toiselle olla häiritsevää meteliä ja kiusaamista. Tästä syystä kannattaa aina muistaa hyvät käytöstavat.

Myytin mursi isännöitsijä Tuomas Piispanen MTR-Isännöinnistä.