Täältä löydät taloyhtiöaiheiset lakikysymykset ja juristien vastaukset.

Naapurin ylitsevuotava ruoanhaju häiritsee – mitä tehdä?

Kysyjää häiritsee hänen seinänaapurinsa mausteisen ruoan kokkailut. Ruoanlaiton voimakas haju tulvii rappukäytävään ja ilmanvaihtokanavia pitkin naapuriasuntoon saakka. Kuinka paljon taloyhtiössä pitää sietää voimakkaita hajuja, ja voiko asialle tehdä mitään?

Seinänaapurini tekee paljon mausteista ruokaa. Ruoanlaiton voimakas haju tulvii rappukäytävään ja ilmanvaihtokanavia pitkin asuntooni saakka. Kuinka paljon taloyhtiössä pitää sietää voimakkaita hajuja, ja voiko asialle tehdä mitään?

Jonkin verran ruoanlaiton hajua tulee sietää, sillä ruoanlaitto kuuluu normaaliin asumiseen. Jos ruoan haju on kovin voimakasta, voi kuitenkin olla syytä ottaa yhteyttä isännöitsijään ja pyytää ilmanvaihtojärjestelmän tarkistamista.

Jos asuntoon leviää toisten asuntojen ruoanlaiton hajua, se saattaa olla merkki siitä, että talon ilmanvaihtojärjestelmä ei toimi niin kuin sen pitäisi. Ensimmäisenä pitäisi varmistaa, poistuuko ilma huoneistoista poistoilmaventtiilien kautta asianmukaisella tavalla, onko korvausilmaventtiileitä riittävä määrä, tuleeko niistä tarpeeksi korvausilmaa tai ovatko venttiilit menneet tukkoon. Yksi syy ongelmiin voi olla se, ettei venttiilien suodattimia ole vaihdettu tai puhdistettu riittävän usein.

Joissakin taloyhtiöissä on ohjeistus suodattimien vaihdosta tai puhdistamisesta, mutta sitä ei välttämättä ole muistettu noudattaa. On myös hyvä ottaa huomioon, että painovoimainen ilmanvaihto ja koneellinen ilmanvaihto toimivat eri tavoin. Joskus ongelmia voi syntyä, jos painovoimaiseen ilmanvaihtojärjestelmään on liitetty esimerkiksi liesituulettimia.

Tavanomaiseen asumiseen kuuluvaa ruoanlaittoa pitää naapureilta kuitenkin sietää, eikä sellaiseen voi puuttua esimerkiksi hallintaanottotoimenpiteillä. Hajuhaitta voi kuitenkin joskus olla niin paha, että siihen voidaan puuttua myös hallintaanotolla. Useimmiten tällöin on kuitenkin kyse laajemmin huoneiston huonosta hoidosta.  

Kysymykseen vastasi asianajaja Marina Furuhjelm, Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy