Täältä löydät taloyhtiöaiheiset lakikysymykset ja juristien vastaukset.

Vieras auto parkkiruudussa – mitä tehdä?

Kysyjä ei ole löytänyt ratkaisua tilanteeseen, jossa vieras auto viipyilee hänen parkkiruudussaan. Kysyjän mukaan auto on ollut hieman vajaa kolme viikkoa paikoillaan, yksi rengas tyhjänä ja ovet lukitsematta, ilmeisen hylättynä. –Parkkipaikat ovat parkkiyhtiöltä vuokrattuna. Vuokra maksetaan vastikkeeseen sisällytettynä. Autossa on kilvet, mutta omistajien puhelinnumeroita ei löydy, nimet kylläkin. Asiasta on ilmoitettu kaupungin pysäköinninvalvontaan, kysyjä kertoo.

Asiasta voi olla yhteydessä vuokranantajana toimivaan parkkiyhtiöön tai mahdollisesti taloyhtiöön. Jos vuokranantaja ei asiasta tiedon saatuaan korjaa tilannetta, saattaa autopaikan vuokranneelle vuokralaiselle syntyä oikeus vapautukseen vuokranmaksusta.

Vuokranantajan tai taloyhtiön saatua asiasta ilmoituksen voidaan tilanteen korjaamiseksi ottaa yhteyttä kuntaan. Kunta voi siirtää yksityisalueelle väärin pysäköidyn tai hylätyn ajoneuvon yksityisalueen haltijan pyynnöstä. Asiaan liittyvää prosessia voi selvittää tarkemmin parkkipaikan sijaintikaupungin verkkosivuilta tai neuvonnasta.

Tarkoituksenmukaisinta tilanteessa olisi, jos auton omistaja saataisiin siirtämään autonsa pois ilman, että kunnan täytyy ryhtyä siirtoprosessiin. Omistajan yhteystietoja voi yrittää selvittää esimerkiksi numerotiedustelupalveluista kuten fonecta.fi/haku ja 020202. Osoitetietoja voi myös selvittää digi- ja väestötietoviraston maksullisesta osoitepalvelusta 0600 0 1000. Paikalle jätettyyn autoon voi myös jättää lapun. 

Kysymyksiin vastasi asianajaja Marina Furuhjelm, Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy