Täältä löydät taloyhtiöaiheiset lakikysymykset ja juristien vastaukset.

Voiko Yksityisalue-kyltti kieltää naapurikerrostalon leikkipuiston käytön?

Kysyjällä on naapurikerrostalon kanssa viereiset leikkipuistot. Erään naapuritalon asukkaan mukaan heidän leikkipuistossaan ei saa käydä. –Pihalla on kyltti, jossa lukee ”Yksityisalue”. Ainut asia, mikä puistoja erottaa ovat keinut, joihin taaperot päivittäin haluavat. En löydä tästä lakiin liittyvää kohtaa, että voiko kyltti ”Yksityisalue” tämän kieltää, kun pihat ovat vierekkäin, eikä niitä ole aidattu, kysyjä pohtii.

Taloyhtiön yhteinen piha ei ole kotirauhan suojaamaa aluetta, muttei silti sellaista julkista aluetta, jota ulkopuolisilla olisi lakisääteinen oikeus käyttää. Lähtökohtaisesti ulkopuolisten ei ole kiellettyä käyttää taloyhtiön leikkipuistoa. Jos kuitenkin taloyhtiö näin päättää, on pihan käyttö mahdollista kieltää ulkopuolisilta. Tällöin asiasta on syytä ilmoittaa selkein kyltein ja tilannetta vähintäänkin selkeyttää aitaamalla alue. Voi kuitenkin kyseenalaistaa, onko pihan käytön kieltäminen tarkoituksenmukaista, jos ulkopuolisista ei aiheudu suurempaa haittaa.

Jos taloyhtiö haluaa kieltää leikkipaikkansa käytön ulkopuolisilta, tulee yhtiön päättää siitä, eikä yksittäisillä asukkailla ole tähän oikeutta. Jos siis kyseinen taloyhtiö ei ole päättänyt kiellosta, ei yksittäinen asukas voi lähteä omin päin sanelemaan sääntöjä ulkopuolisille. Sen sijaan hänellä on halutessaan mahdollisuus saattaa asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Pelkkä Yksityisalue-kyltti tuskin on riittävän selkeä ilmaus kiellosta naapuritalon lapsille käyttää leikkipuistoa.

Käytännössä ei liene tarkoituksenmukaista pitää viereisten talojen leikkipuistoja vain yksittäisen talon asukkaiden ja heidän vieraidensa käytössä. Kun pihalla noudatetaan hyviä tapoja, sille tuskin on estettä, että keinuja käyttävät molempien talojen lapset. Jos asiasta syntyy konflikteja, olisi näistä toivottavaa selvitä asiallisesti keskustelemalla.

Kysymyksiin vastasi asianajaja Marina Furuhjelm, Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy