Keltanokka-palstalta löydät vastauksia siihen, miten taloyhtiön hallitus toimii.

Montako jäsentä taloyhtiön hallituksessa pitää olla?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön hallituksessa tulee olla 3-5 jäsentä. Säännös on kuitenkin olettamasäännös, eli siitä voidaan poiketa yhtiöjärjestyksen määräyksellä. Hallitukseen on kuitenkin valittava aina vähintään yksi varsinainen jäsen.

Jos yhtiöjärjestys niin määrää, voi hallituksessa siis olla kolmen, neljän tai viiden sijaan vain yksi tai kaksi jäsentä, tai enemmän kuin viisi jäsentä. Kun jäseniä on vähemmän kuin kolme, täytyy lain mukaan hallituksella olla vähintään yksi varajäsen.

Hallituksen kokoa kannattaa pohtia maalaisjärjellä ja käytännön tekemisen kautta. Minkä kokoisella kokoonpanolla taloyhtiön asioiden hoito sujuu parhaiten? Jos kyseessä on iso yhtiö, jossa on paljon asioita hoidettavana, voi tehtäviä jakaa tasaisemmin isolle hallitukselle. Jos kyseessä taas on hyvin pieni yhtiö, jossa arki rullaa omalla painollaan, pärjää yhtiö kenties pienelläkin hallituksella.

Olipa kyseessä iso tai pieni hallitus, on tärkeää muistaa, että se edustaa osakkaita. Osakkaiden ja asukkaiden kuuleminen on tärkeää yhtiön koosta riippumatta.