Keltanokka-palstalta löydät vastauksia siihen, miten taloyhtiön hallitus toimii.

Mitkä arjen asiat kuuluvat hallitukselle?

Taloyhtiön hallituksella on vastuu monesta asiasta: taloudesta, kiinteistönpidosta ja arjen sujuvuudesta. Monia asioita hoitavat käytännössä esimerkiksi isännöinti, kiinteistöhuolto ja siivoojat, riippuen siitä, mitä palveluja taloyhtiö on ostanut ja mitä niistä sopinut.

Tietyt asiat kuitenkin kuuluvat lähes poikkeuksetta hallitukselle. Esimerkiksi taloyhtiön kehittäminen, arkinen viihtyvyys ja yhteisöllisyys ovat asioita, joissa osakkaat ja asukkaat voivat lähestyä hallitusta. Osakkaiden pihapiirissä ehdottamat asiat eivät tietenkään ole virallisia esityksiä (niitä osakkaat voivat tehdä yhtiökokouksessa), mutta hallituksen kannattaa silti kuunnella näitäkin mietteitä. Joku voi toivoa pihakukkia, toinen pyykkinaruja ja kolmas tiheämpää tyhjennysväliä jätteille. Näistä asioista päättäminen, ja pienissä asioissa myös toteutus, kuuluvat hallitukselle. Isännöitsijää ei kannata vaivata pihan tulppaaneilla.

Asukkaiden toiveita kannattaa myös erikseen kysyä ja hallituksen on hyvä olla tavoitettavissa. Hallituksella voi olla oma sähköpostiosoite tai vähintään jäsenten nimet täytyy kertoa asukkaille ja osakkaille. Jos hallitus jää tuntemattomaksi, menevät yhteydenototkin helposti väärään paikkaan. Silloin asiat eivät edisty ja asukkaille jää mielikuva, ettei heitä kuulla.