Veden ja energian säästöä älykkäästi

Kirjoittanut Verto 4.3.2021
Ihminen tiskaa leikkuulautaa juoksevan veden alla keittiöaltaassa. Kuva: Verto

Suomalainen kerrostaloasuja kuluttaa keskimäärin 130 litraa vettä vuorokaudessa, mutta vuorokausikulutuksen vaihteluväli voi olla alle 30 litrasta pitkälle yli 500 litraan.

Vesi on taloyhtiöiden suurin kuluerä ja energiasyöppö, sillä lähes 40 prosenttia taloyhtiön kustannuksista koostuu vedestä. Suurin vaikutus vedenkulutukseen on kulutustottumuksilla.

Esimerkiksi suihkussa puolen tunnin aikana valuu 360 litraa vettä viemäristä alas.

Vain hieman kulutustottumuksia muuttamalla voidaan päästä jopa 30 prosentin säästöön vedenkulutuksessa. Tämä tarkoittaa peräti 10 prosentin säästöä energiassa.

Vettä tiputtava hana voi tuoda ison lisälaskun

Kulutustottumusten lisäksi vedenkulutukseen vaikuttavat kodinkoneiden ja vesikalusteiden kunto.

Nykyaikainen kaksoisnupillinen wc-pönttö säästää yli puolet vettä vanhaan pönttöön verrattuna, ja astianpesukone säästää jopa viisinkertaisen määrän vettä käsin tiskaamiseen verrattuna. Myös uudet pesukoneet kuluttavat puolta vähemmän vettä ja energiaa kuin vanhat koneet.

Kulutustottumuksia muuttamalla voidaan päästä jopa 30 prosentin säästöön vedenkulutuksessa. Tämä tarkoittaa 10 prosentin säästöä energiassa.

Merkittävin vedenhukka kuitenkin on tiputtava hana tai vuotava wc-pönttö. Vettä tiputtava hana saattaa valuttaa hukkaan jopa 30 000 litraa vettä vuodessa.

Lue lisää: Kuusi vinkkiä fiksuun vedenkäyttöön

Tiedätkö, paljonko kulutat?

Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013).

Direktiiviä on taloyhtiöissä tulkittu niin, että vesimittarit on asennettava mutta ei otettava käyttöön. Näin todellinen vedenkulutus on jäänyt asukkaille mysteeriksi.

Myös muutosta kulutustottumuksissa on vaikea nähdä, kun ei tiedä, paljonko vettä ja energiaa kuluttaa.

Jos huoneistokohtaista vedenmittausta ei taloyhtiössä ole otettu käyttöön, vesilaskutus on perustunut veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja laskutettu kiinteänä vesimaksuna. Tästä syystä säästeliäs vedenkäyttäjä on saattanut maksaa runsaammin vettä käyttävien naapurien kulutuksesta.

Nykyaikaista mittaustekniikkaa ja vesilaskutusta

Vauhdilla kehittyvä mittaustekniikka on tuonut IoT-teknologian (Internet of Things) myötä reaaliaikaisen ja tarkan vedenkulutusdatan taloyhtiöiden ja asukkaiden ulottuville.

Huoneistokohtaiset ja etäluettavat vedenmittausjärjestelmät tuovat vedenkulutuksen läpinäkyväksi asukkaille huoneistonäytön ja mobiilisovelluksen avulla.

Markkinoilla on tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä, joiden asentaminen putkiremontoituun asuinkiinteistöön on täysin mahdollista nopeallakin aikataululla.

Kun vedenkulutusta mitataan, seurataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, maksaa jokainen asukas juuri siitä, mitä kuluttaa, ja säästöä syntyy.

Verton huoneistokohtaisen vedenmittausjärjestelmän näyttö pöydällä. Näytöllä näkyy lukemia.
Vettä tiputtava hana tai vuotava wc-pytty voi näkyä nopeastikin muutoksina huoneiston päivittäisessä vedenkulutuksessa.

NB-IoT-teknologiaa hyödyntävä huoneistokohtainen ja etäluettava VertoBlue-vedenmittausjärjestelmä mittaa taloyhtiön vedenkulutusta taloyhtiö-, kiinteistö- ja huoneistokohtaisesti.

Järjestelmä hälyttää epämääräisistä vuodoista ja huollontarpeesta suoraan huoltoyhtiölle ja kertoo asukkaalle, kun tämän kulutuskäyttäytymisessä tapahtuu merkittäviä muutoksia.

Se tarjoaa isännöitsijälle välineet kulutuksen mukaiseen raportointiin ja seurantaan jopa tuntiperusteisesti sekä antaa mahdollisuuden laskuttaa vedestä syntyvät kustannukset asukkailta kulutuksen mukaan.

VertoBlue on helppo asentaa, sillä ei vaadi kaapelointia ja on elinkaarikustannuksiltaan markkinoiden edullisin.

Lue lisää: VertoBlue tekee vedenmittauksesta langatonta

Videolla esitellään VertoBlue-vedenmittausjärjestelmää.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Vesi