Toimiva ja viihtyisä taloyhtiön piha – väritys vaikuttaa

Kirjoittanut Teknos 31.5.2021
Värit vaikuttavat taloyhtiön sisäpihan viihtyisyyteen Kuva: Maikki Rantala

Persoonallinen värien käyttö korostaa taloyhtiön lähiympäristön vahvuuksia ja luo toimivamman pihapiirin.

Yhteisten tilojen ja alueiden toimivuus on taloyhtiöissä tärkeää. Hyvällä suunnittelulla voidaan vaikuttaa sekä turvallisuuteen että viihtyvyyteen. Värien ja maalaustaiteen kautta voidaan viestiä taloyhtiölle arvokkaista asioista sekä lisätä visuaalisuutta ja viihtyvyyttä.

Ulkomaalauksella voidaan myös opastaa, kuten esimerkiksi rajaamalla eri alueita erilaisin värein.

Taloyhtiön pihapiiristä löytyy monia kohtia, joita maalaamalla ja kaunistamalla voidaan vaikuttaa alueen yleisilmeeseen. Kohteita voi olla esimerkiksi ilmaventtiilit, sähkökaapit, pysäköintialueet ja leikkialueiden pinnat. Kaunistettavia kohteita voi löytää taloyhtiön pihapiiristä melko helposti, ja ehkä työläin osuus onkin suunnittelu ja sen pohtiminen, mitä väreillä halutaan viestiä.

Liikkeelle voi lähteä esittämällä asukkaille seuraavanlaisia kysymyksiä:  Millainen on meidän taloyhtiömme? Mitä arvokasta yhtiön lähipiiristä löytyy?

Jos luontoarvot ovat tärkeitä, voi taloyhtiö korostaa erilaisia luontoelementtejä, ja ilahduttaa taloyhtiön ihmisiä ja muita alueella liikkuvia.

Etsi ideoita, kysy vinkkejä ja varmista lupa-asiat

Inspiroivia käytännön esimerkkejä värien hyödyntämisestä löytyy jo monista taloyhtiöistä. Pienestä voi lähteä liikkeelle, jolloin projektin investointikulut on mahdollista pitää kevyinä. 

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse ja apua on saatavissa.  Vinkkejä ja ideoita kannattaa kysyä myös maalausalan ammattilaisilta, esimerkiksi ulkovärisuunnitteluun erikoistuneilta toimijoilta.

Etenkin vaativammat kohteet on hyvä toteuttaa maalausalan ammattilaisten kanssa. Apua tai sopiva keikkatyöläinen voi löytyä myös alueen taideoppilaitoksesta tai oman talon harrastajamaalareista. On hyvä muistaa, että pihapiirin maalaamiseen liittyvät projektit vaativat usein rakennusvalvonnan luvan.

Ammattilaisilta voi kysellä myös vinkkejä, mistä lähteä liikkeelle ja mitä on hyvä huomioida, jos toteuttaa työn omin voimin.

Teknos tarjoaa maaleja ja vinkkejä ulkomaalaukseen
Teknos tarjoaa maaleja ja vinkkejä ulkomaalaukseen.

Muista ennen ulkomaalausta nämä:

Lue lisää: Tutustu väreillä vaikuttamiseen

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Kunnossapito Piha