Tekeekö isännöitsijänne työtä, josta taloyhtiönne ei maksa?

Kirjoittanut Maria Rautio 27.2.2019
Isännöinnin kontolle voi osua myös työtehtäviä, jotka eivät kuulu isännöintisopimukseen. Kuva: Heidi Noponen

Asunnonostajien kyselyt ja taloyhtiöiden sosiaaliset ongelmat työllistävät isännöintiä. Isännöitsijöiden huoli työajan riittämättömyydestä on selvästi kasvanut viime vuosina.

Asuntojen myynti-ilmoituksissa näkyy usein lisätietojen kohdalla isännöitsijän nimi yhteystietoineen. Ei pitäisi. Isännöitsijän tehtäviin ei kuulu vastailla asunnonostajien kysymyksiin, ellei hän ole erikseen sopinut siitä asunnonvälittäjän kanssa.

Haastattelukierros isännöitsijöiden keskuudessa paljastaa, että tyypillisesti isännöitsijän nimi laitetaan ilmoitukseen lupaa kysymättä. Puheluihin vastaaminen on pois maksavien asiakkaiden ajasta.

Isännöitsijä ei ole sosiaalityöntekijä

Toinen tyypillinen olettamus on, että isännöitsijä tuottaa asukkaille sosiaalipalveluja. Isännöinnin ammattilaiset 2014  -tutkimuksen mukaan asiakkaiden sosiaalisten ongelmien hoitamiseen kuluu nyt selvästi enemmän aikaa kuin koskaan aikaisemmin.

Isännöitsijät kokevat, että heitä pidetään entistä useammin sosiaalisten ongelmien ratkaisijoina. Yksi hurjimmista esimerkeistä löytyy Oulusta, jossa kiinteistösijoittaja oli ostanut samasta kiinteistöstä useita huoneistoja ja ottanut niihin vuokralle ”epämääräistä väkeä”. Vuokralaisten myötä taloyhtiöissä alkoivat monenlaiset ongelmat, jotka työllistivät isännöitsijää.

Isännöitsijöiden huoli työajan riittämättömyydestä on selvästi kasvanut. Yllämainittuun tutkimukseen vastanneista vain kolmannes kokee, että työaika riittää laadukkaan palvelun tuottamiseen.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Häiritsevä elämä Taloyhtiön johtaminen