Säärasitukset kasvavat – millainen julkisivupinnoite pitäisi valita?

Kirjoittanut Saint-Gobain Finland Oy / Weber 27.5.2021
TopDry-julkisivupinnoite kestää säärasitusta. Kuva: Weber

Ilmastonmuutos lisää julkisivuihin kohdistuvaa säärasitusta. Innovatiivinen julkisivupinnoite tuo ratkaisuja ongelmaan.

Oikein valittu julkisivupinnoite pitää rapatun julkisivun kuivana ja hyvän näköisenä sekä rakenteet toimivina ja turvallisina kaikissa sääoloissa – ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

Ilmatieteenlaitoksen ennusteiden mukaan ilmastonmuutoksen seurauksena julkisivuihin kohdistuu entistäkin voimakkaampi säärasitus. Kaikkein suurimpia vaikutukset ovat pohjoisessa ilmastossa.

– Ennusteiden mukaan ilmastonmuutos tuo Suomeen epävakaisemman ja kosteamman ilmaston. Talvella lämpötilan sahaaminen nollan molemmin puolin lisää julkisivuun ja sen halkeamiin kertyvän suuremman vesimäärän aiheuttamaa pakkasrapautumista. Ympäri vuoden lisääntyvä ilmankosteus luo myös otolliset olosuhteet levä- ja mikrobikasvustoille, tuotepäällikkö Antti Saajanlehto Saint-Gobain Weberiltä sanoo.

Alan markkinajohtajana Saint-Gobain haluaa tarjota ratkaisun julkisivujen säänkestävyyden parantamiseen ja pidentää julkisivujen käyttöikää. Weberin innovoiman TopDry-tuoteperheen tuotteet tehostavat julkisivun kuivumista ja säilyttävät samalla sen puhtaana ja kauniina vuodenajasta ja vuodesta toiseen.  TopDry-tuotteet ovat myös entistä turvallisempia ympäristölle.

– Ratkaisu on kiinteistöjen omistajille ja asukkaille elinkaaritaloudellinen, kun julkisivu pysyy puhtaana ja kuivana ja huoltoväli pitenee.

Julkisivupinnoite toimii kuin tekninen vaate

TopDry-julkisivupinnoitteet ovat vaihtoehto perinteisille silikonihartsipohjaisille pinnoitteille.

– Nykyiset pinnoitteet ovat voimakkaasti hydrofobisia ja ne muodostavat julkisivuun vettä ja likaa hylkivän mutta hengittävän pinnan, kuten nykyaikainen tekninen vaate. Myös TopDry-pinnoitteissa sadepisarat valuvat hydrofobisuuden ansiosta alas, mutta esimerkiksi aamukaste ja sateen jälkeen pintaan kertynyt kosteus kuivuvat nopeimmin pinnoitteen hydrofiilisyyden avulla. Tällöin kosteus imeytyy pintaan tasaisesti jakautuen laajalle alalle, ja kuivuu siksi nopeasti, Saajanlehto sanoo.

TopDry-pinnoitteilla on Keski-Euroopassa yli 15 vuoden käyttökokemus. Saint-Gobain tuo tuotteet nyt Suomen markkinoille.

– Esimerkiksi Saksassa tuotteilla on pinnoitettu rapattuja julkisivuja yli 20 miljoonaa neliötä, ja julkisivut näyttävät edelleen kuin uusilta. Käytännön kokemukset ja laajat testit takaavat sen, että tuotteet kestävät myös Suomen erittäin vaativissa ilmasto-olosuhteissa, Antti Saajanlehto sanoo.

Estää mikrobeja ja rapautumista ilman torjunta-aineita

Weberin TopDry-tuoteperhe on voittanut Euroopassa useita ympäristö- ja innovaatiopalkintoja. Ratkaisun ekologisuus perustuu kestävyyden ja pitkän huoltovälin ohella siihen, että mikrobi- ja leväkasvustot ehkäistään torjunta-aineiden sijaan nopealla kuivumisella.

–TopDry-tuoteperheessä levä- ja mikrobikasvustojen torjuntaan ei käytetä lainkaan ympäristölle vaarallisia filmibiosideja, jotka aiheuttavat pahimmillaan syöpää. Hyvä osoitus TopDry-pinnoitteiden ekologisuudesta on se, että niitä voidaan käyttää Joutsenmerkki-kohteissa, joiden on täytettävä erittäin tiukat ympäristökriteerit, Saajanlehto sanoo.

Suomessa yleistyvien viistosateiden tuoman suuremman vesimäärän ja kohonneen ilman kosteuden lisäksi julkisivun säärasitusta kasvattavat yhä tiheämmin toistuvat talviset jäätymis-sulamissyklit.

TopDry-pinnoitteilla käsitelty julkisivu kuivuu nopeammin, mikä varmistaa koko julkisivurakenteen kosteusteknisen toimivuuden ja lämmöneristeen pysymisen kuivana sekä terveellisen sisäilman.

– Julkisivumateriaalit tulee testata 50:n tai 100:n jäätymis-sulamissyklin säärasituskokeissa, mutta me olemme testanneet pinnoitteet 500:n syklin testeissä. Ne ovat kestäneet ankarat testit täysin vaurioitumatta, Antti Saajanlehto sanoo.

Julkisivuremontteihin ja uudisrakentamiseen sopiva

Weberin julkisivupinnoite sopii rapatuille pinnoille.

–TopDry-julkisivupinnoitteet soveltuvat sekä uudis- että korjausrakentamiseen ja kaikenlaisiin rakennustyyppeihin, Saajanlehto sanoo.

TopDry-julkisivupinnoitteita voidaan käyttää kaikkien Weberin modernien rappausjärjestelmien kanssa. Markkinoilla laajasti käytettyjä Weberin rappausjärjestelmiä ovat esimerkiksi SerpoVent, Kahi Facade ja MonoRoc.

– TopDry-tuoteperhettä käytettäessä niin kiinteistön käyttäjät ja omistajat kuin suunnittelijat ja urakoitsijat voivat nukkua yönsä rauhassa, koska ratkaisu on Weberin ohjeiden mukaan toteutettuna varmasti toimiva ja turvallinen.

Lue lisää Weberin sivuilta: TopDry-tuoteperhe – pysyvästi kaunis, kuiva ja puhdas julkisivu
Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Julkisivu Korjaushanke