Putkiston sukitus säästää aikaa ja rahaa

Kirjoittanut Linercom 26.1.2021
Sukitus oli kotkalaisen taloyhtiön valinta, kun putkiremontista piti päättää. Taloyhtiön putkistot saneerasi Linercom. Kuva: Linercom

Linercom saneerasi kotkalaisen taloyhtiön putkistot sukitusmenetelmällä. Valtaosa asukkaista asui koko remontin ajan kotonaan.

Sukitus oli selvä valinta, kun Asunto Oy Kotkan Puutarhankatu 14:n hallitus ryhtyi selvittämään putkiston saneerausvaihtoehtoja. Perinteiseen putkiremonttiin verrattuna hinta oli edullisempi, eikä remontin ajaksi ollut pakko muuttaa pois. Lisäksi melua ja jätettä syntyi vähemmän.

− Meillä asuu paljon iäkästä porukkaa. Halukkaat saivat jäädä koteihinsa, sillä heille järjestettiin remontin ajaksi kuivakäymälä. Myös yhteisten tilojen saunat ja vesipisteet olivat koko ajan käytössä, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Naulapää kertoo.

Sukitus lisää putkiston käyttöikää vuosikymmeniä

Sukitus tarkoittaa vanhan viemärin sisään asennettavaa uutta putkea. Sukka asennetaan viemäriin paineilman avulla ja kovetetaan höyryä tai kuumaa vettä käyttäen. Näin muodostuu uusi, itsekantava putki. Myös putkiston haarat sukitetaan, jolloin putkistosta tulee täysin tiivis.

Naulapään mukaan ainoa sukitusmenetelmässä kysymyksiä herättänyt asia oli se, kauanko sukitus tuo putkistolle käyttöikää. Kun selvisi, että putkistolle tulee lisää käyttöikää noin 50 vuotta, valinta oli selvä.

Taloyhtiö pyysi tarjouksia neljältä sukitusta tarjoavalta yritykseltä.

− Hallituksen mielestä Linercomin kaveri oli osaava, ja hän esitteli asiat niin ymmärrettävästi, että kaikki tuli selväksi. Valitsimme heidät, Naulapää sanoo.

Saneeraus onnistuu pintoja rikkomatta

Linercomilla on kokemusta kerrostalojen, omakotitalojen ja teollisuuskohteiden sukitusremonteista. Yrityksessä panostetaan viestintään. Se edistää myös projektin aikataulussa pysymistä.

− Asukas tietää koko ajan, mitä tapahtuu ja miten työmaa etenee. Huomioimme myös asukkaiden tarpeet, myyntipäällikkö Jouko Koskelainen Linercomista sanoo.

Viemäreiden käyttökielto kesti yhtä huoneistoa kohti vain muutaman päivän.

Sukituksen yksi etu on se, että asunnon märkätilojen pintarakenteita tai vesieristeitä ei tarvitse rikkoa. Lattiakaivojen saneeraukseen Linercom on kehittänyt muovisen Linerdrain-lattiakaivoinsertin. Se asennetaan vanhan, valurautaisen lattiakaivon sisään.

− Tämä esiteltiin meidänkin taloyhtiölle osakkaille suunnatussa tiedotustilaisuudessa. Olimme heti sitä mieltä, että tämä on hyvä, Naulapää sanoo.

Viemäreiden käyttökielto kesti vain lyhyen aikaa

Putkiston saneeraus sukittamalla vie huomattavasti vähemmän aikaa kuin perinteinen putkiremontti. Asunto Oy Kotkan Puutarhankatu 14:n remontti kesti kaikkiaan kaksi kuukautta mutta viemäreiden käyttökielto yhtä huoneistoa kohti vain muutaman päivän.

− Teimme pystylinjan kerrallaan, jolloin muu talo sai käyttää viemäreitä normaalisti, Koskelainen kertoo.

Taloyhtiössä ilahdutti myös se, että saneeraus valmistui päivälleen sovitun aikataulun mukaan.

− Lisäksi työntekijät olivat huomaavaisia ja siivosivat jälkensä aina hyvin. Se oli monelle asukkaalle tärkeä asia. Kaiken kaikkiaan hanke nosti yhtiömme arvoa, sillä viemäreiden saneeraus oli meillä tällä erää viimeinen isompi remontti, Naulapää sanoo.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Putkiremontti