Parvekkeiden uusiminen toi olohuoneen jatkeen – tamperelaistaloyhtiössä valintaan vaikutti myös pitkäikäisyys

Kirjoittanut Balco 29.4.2020
Annalanharjun ilme muuttui kerralla, kun vanhat betoniparvekkeet korvattiin uusilla täysin lasitetuilla Balcon parvekkeilla. Kuva: Balco

Asunto-osakeyhtiö Annalanharjussa vanhat parvekkeet päätettiin vaihtaa kokonaan uusiin. Avaimet käteen -periaatteella tehty parvekeremontti toi entisiä tilavammat lasitetut parvekkeet, joiden valmistaja lupaa kestävän 50 vuotta. ”Vanhoja ei kannattanut korjata”, sanoo taloyhtiön puheenjohtaja Jari Kaaja.

Suomen sääolosuhteet ovat parvekkeillekin ankarat, ja usein viimeistään 40–50 vuoden päästä edessä on parvekeremontti. Korjaamisen sijaan parvekkeet voi uusia kokonaan, jolloin niistä on usein mahdollista tehdä esimerkiksi entistä isompia. Tällaiseen ratkaisuun päädyttiin 1980-luvulla valmistuneessa asunto-osakeyhtiö Annalanharjussa Tampereella.

– Uudistus toi lisähuoneen olohuoneen jatkeeksi. Uusiin parvekkeisiin tuli 70 senttimetriä lisää syvyyttä, joten nyt niillä mahtuu olemaankin paremmin. Aiemmin parvekkeet eivät olleet aktiivikäytössä, mutta nyt niistä on tullut suosittuja paikkoja, taloyhtiön puheenjohtaja Jari Kaaja kertoo.

Betoniparvekkeet vaihdettiin mittatilauksena tehtyyn parvekeratkaisuun, jossa lasi- ja alumiinipinnat lisäävät tilan tuntua. Remontin yhteydessä 42-huoneistoisen taloyhtiön julkisivu päivitettiin maalausta myöten.

– Talon ulkopuoli nuorentui 20–30 vuotta ja on taas trendikäs, Kaaja toteaa.

Nopea remontti, mutta pitkä käyttöikä

Annalanharjun parvekkeet tulivat avaimet käteen -periaatteella Balcolta, joka on Euroopan suurin parvekkeiden toimittaja. Balcon Ruotsin-tehtaalla tehdään valmiiksi kaikkien sen toimittamien parvekkeiden osat betonilaatoista kaiteiden maalauksiin. Viime vuonna se toimitti yli 15 000 parveketta.

Annalanharjun julkisivu ennen remonttia oli tyypillinen 1980-luvun kerrostalon julkisivu.

Taloyhtiön puheenjohtaja Jari Kaaja sanoo, että vanha julkisivu tuntuu nyt ajateltuna synkältä.

Paikan päällä Balcon tiimi purkaa vanhat parvekkeet pois ja kokoaa uudet tilalle. Tällainen parvekeremontti on keskimäärin puolet nopeampi kuin vanhojen parvekkeiden pintapuolinen korjaus.

–Sääolosuhteet eivät juuri työhön vaikuta, kun kaikki on tehdasvalmista. Yhden päivän aikana valmistuu noin 2–4 uutta parveketta, kertoo Balcon Suomen toimitusjohtaja Anssi Aaltonen.

Parvekeremontti pois mielestä 50 vuodeksi

Balco lupaa, että sen parvekkeet rakenteineen kestävät 50 vuotta. Tämä oli Kaajan mukaan yksi syy, miksi taloyhtiössä valittiin ne, vaikka hinta parveketta kohden oli noin 20 000 euroa.

– Hinnan kuullessani mietin, pitäisikö sittenkin korjata? Tutkin saman ikäisten kohteiden remontteja ja totesin, ettei laskelmissa ollut viilattu linssiin. Kun miettii elinkaarta eikä kertakustannuksia, hinta oli jopa edullinen. Tiedä montako kertaa vanhoja olisi pitänyt remontoida saman 50 vuoden aikana.

Turun entisen Kakolan vankilan rakennukset ovat nyt asuinkäytössä. Niissä on Balcon teräsparvekkeet.

Turun Kakolan vankilan rakennukset ovat muuttuneet asunto-osakeyhtiöksi. Muutoksen myötä historialliset julkisivut saivat Balcon ilmavat teräsparvekkeet.

­Kaaja vakuuttui myös parvekkeiden teknisestä ratkaisusta, jossa vesi ja betoni eivät ole toistensa kanssa tekemissä. Näin estetään rapautumista.

Jos nämä parvekkeet kestävät Norjan rannikolla, niin myös Suomessa sisämaassa.

Kumppani, joka tekee, mitä lupaa

Elokuusta joulukuuhun 2019 kestänyt julkisivu- ja parvekeremontti oli Kaajalle ensimmäinen puheenjohtajana. Tieto remonttitarpeista oli ollut monta vuotta, mutta asia oli taloyhtiössä jäänyt.

– Balcolla oli heti alusta hyvä tekemisen meininki. Sieltä hoidettiin arkkitehti- ja rakennepiirustukset ja lupaprosessi kokonaisuudessaan. Meidän piti sitoutua vain yhteen asiaan: ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämiseen, jonka jälkeen sanotaan ”kyllä” tai ”ei”.

Balco suosittaa, että parvekkeiden kunnon tutkimiseen käytetään kolmatta osapuolta, mutta muuten sen työntekijät ovat mukana ihan alusta asti. Se tarjoaa julkisivuun tehtyjen 3D-havainnekuvien lisäksi mahdollisuuden tutustua malliparvekkeeseen taloyhtiön pihalla ennen päätöstä.

– Olemme apuna myös rahoitusneuvotteluissa. Kun lupa on saatu, hoidamme kohteen pääurakoitsijana lopputarkastukseen ja tyytyväisyyskyselyyn saakka, Anssi Aaltonen kertoo.

Jari Kaaja kiittelee apua lainojen kilpailutuksessa: taloyhtiö sai niin hyvän tarjouksen, että samalla varattiin rahat hissiremonttiin.

– Meillä on vaihtumassa isännöitsijä, emmekä olisi pysyneet aikataulussa, ellei Balco olisi ottanut niin isoa roolia asioiden hoidossa. Minkä he lupasivat, he myös tekivät.

Parvekeremontti toihankolaiseen muutoskohteeseen varsin tilavat Balcon parvekkeet.

Balcon Suomen-kohteista valtaosa on peruskorjauskohteita. Hangon Majakassa on Balcon yli 40 neliömetrin suuruiset parvekkeet.

Katso lyhyeltä videolta, miten Annanlanharjun väki kommentoi remonttia ja miltä parvekkeet näyttävä sisältä päin.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Korjaushanke Parvekkeet