Kerrostalon lämmityskulut kuriin ilman remonttia

Kirjoittanut Wattinen 17.4.2020
Lapsi ja äiti katsovat ulos ikkunasta

Energiaremontti on usein iso ja työläs hanke. Älykäs lämmityksen ohjaus tuo säästöä vähemmällä vaivalla.

Lämmityskulut ovat kerrostaloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kiinteistöliitto kommentoi elokuussa 2019, että alustavien vertailutietojen mukaan esimerkiksi Helsingissä kaukolämpö oli kallistunut kolmen vuoden aikana (2016-2019) noin 30 prosenttia.

Moni taloyhtiö haluaakin hillitä lämmityskulujensa kasvua ja pitää vastikkeensa kohtuullisina. Energiaremonttien, kuten maalämpöön siirtymisen tai julkisivun lisäeristyksen, isot investoinnit ja remonttien tuomat häiriöt asumismukavuudelle kuitenkin huolestuttavat.

Tasainen lämpö on energiatehokasta

Lämpötilaerot kerrostalon asuntojen välillä aiheuttavat paljon harmia asukkaille. Asumismukavuuden lisäksi tällä on vaikutusta rakennuksen energiankulutukseen, koska kuumissa asunnoissa usein tuuletetaan lämpöä pois ja kylmissä yritetään lämmittää lisää.  

Järkevällä energiakulutuksen vähentämisellä ja kokonaisvaltaisella lämmityksen ohjauksella energiankulutus kuitenkin pienenee parhaassa tapauksessa jopa 30 prosenttia.

Asuntoja ei tarvitse pitää kylmempänä, niitä pitää vain lämmittää fiksummin.

Tämä tuo taloyhtiölle suoraa säästöä ja asukkaille tasaisen mukavan lämmön. Yksistään tasapainotusta korjaamalla taloyhtiö voi säästää vuosittain keskimäärin 1500–2000 euroa ja laajemmalla lämmityksen ohjauksella vielä toisen mokoman.

Wattinen-tasaista lämpöä uusin keinoin

DNA:n uusi älylämmityspalvelu Wattinen on moderni ja helppo tapa ohjata kerrostalon lämmitystä. Se ytimessä oleva tekoäly seuraa reaaliaikaisesti lämpöenergian tasaista jakautumista talon jokaiseen asuntoon ja huoneeseen. Se myös säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta.

– Asuntoja ei tarvitse pitää kylmempänä, niitä pitää vain lämmittää fiksummin, sanoo Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi.

Asukas voi nostaa ja laskea huoneistonsa lämpötilaa oman vuorokausirytminsä mukaisesti. Esimerkiksi makuuhuoneen lämpötilaa voi halutessaan pudottaa vaikka iltayhdeksästä alkaen ja näin parantaa unenlaatua. Lämpötilan voi säätää pienemmälle myös poissaolojen ajaksi.

Älylämmityksen käyttöönotto sujuu nopeasti ja vaivatta

Wattinen ei ole iso hanke, vaan koko taloyhtiön asennus on valmis parissa päivässä ilman putkimiestä ja myös kesken lämmityskauden. Wattisen käyttöönotto on mutkatonta, sillä se asennetaan taloyhtiön olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Asunnoissa vain lämmityspattereiden termostaatit vaihdetaan Wattisen älytermostaatteihin.

Pattereihin vaihdetaan älytermostaatit

Älytermostaattien asennus huoneistoissa käy nopeasti ja siististi. Asukkaat voivat valita toivotun lämpötilan selkeästi Celcius-asteina.

Isännöitsijä Sinikka Ahola kommentoi Wattisen asennusta taloyhtiöön Helsingin Meilahdessa.
– Se oli todella helppo juttu. Asennuksessa meni alle viisi minuuttia yhdessä huoneistossa, eli koko homma oli hetkessä tehty.

Ovatko lämmityskulut teidänkin taloyhtiönne suurin hoitokulu?

Wattinen tarjoaa nyt pääkaupunkiseudun kerrostaloyhtiöille maksuttoman kaukolämmön kulutustietoanalyysin. Analyysin tiedot esitetään havainnollisina kuvina ja taulukoina, joiden pohjalta taloyhtiön hallituksessa on helppo keskustella analyysin tuloksista ja mahdollisista energiansäästötarpeista.

Kun tiedätte, miten taloyhtiönne käyttää energiaa, voitte myös tehdä parempia päätöksiä energiatehokkuuden parantamiseksi.

Tutustukaa maksuttomaan analyysiin ja esimerkkiraporttiin osoitteessa www.wattinen.fi/analyysi

Päivitetty 20.8.2020 Päivitetty maksuttoman kulutustietoanalyysin tarjoamisalue.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Lämmitys