Fossiilitonta energiaa ja erinomaista palvelua yhdeltä luukulta

Kirjoittanut Vantaan Energia 6.11.2020
Vantaan Energiasta tulee fossiilivapaa vuoteen 2026 mennessä

Vuonna 2026 Vantaan Energia siirtyy kokonaan fossiilittomaan energiantuotantoon Vantaan alueella. Tuotantostrategian kanssa käsi kädessä tavoitellaan entistä parempaa ja kokonaisvaltaisempaa asiakaspalvelua. Yhdeltä luukulta saa tulevaisuudessa energian lisäksi laitteet, huollon ja neuvonnan.

Suomi on sitoutunut kivihiilivapaaseen energiantuotantoon vuoteen 2029 mennessä. Vantaan Energia luopuu kivihiilestä viimeistään vuonna 2022 ja siirtyy fossiilittomaan energiantuotantoon vuoteen 2026 mennessä.

Vantaan Energian energiapalveluliiketoiminnan johtaja Matti Wallin kertoo, että puhtaamman energiantuotannon lisäksi energiaa halutaan myös tarjota asiakkaille aiempaa helpommin.

– Olemme siirtymässä fossiilittomuuteen nopealla aikataululla. Yhtä aikaa tuotannon muutosten kanssa muutamme myös palvelutarjontaamme entistä kokonaisvaltaisempaan suuntaan, hän sanoo.

Perinteisesti energiayhtiöt ovat myyneet sähköä ja lämpöä. Nyt tarjontaa ryhdytään kehittämään nykyaikaisemmaksi niin, että esimerkiksi lämmitykseen ja jäähdytykseen liittyvät laitteet, suunnittelu, neuvonta ja huolto tarjotaan avaimet käteen -periaatteella.

– Esimerkiksi lämpöä on tähän asti myyty ’mittarilta’, ja lämmitykseen liittyvä laitteisto, kilpailutus, energiatehokkuus ja huollot ovat jääneet kiinteistönomistajan huoleksi. Tähän kokonaisuuteen tuomme tarjolle helpompia vaihtoehtoja, Wallin selventää.

Siirtyminen fossiilittomaan tuotantoon tapahtuu asteittain

Kokonaispalvelua Vantaan Energia haluaa tarjota mahdollisimman ympäristöystävällisesti, ja siihen investoidaan tällä hetkellä paljon.

Ripeän aikataulun mahdollistavat jätteiden käsittelystä syntyvän energian hyödyntäminen, lämmön kausivarastointi sekä geotermisen maalämmön ja aurinkoenergian käyttö.

Siirtyminen fossiilittomaan tuotantoon tapahtuu asteittain. Ripeän aikataulun mahdollistavat jätteiden käsittelystä syntyvän energian hyödyntäminen, lämmön kausivarastointi sekä geotermisen maalämmön ja aurinkoenergian käyttö.

Turpeen käyttö energiantuotannossa lopetetaan jo ensi vuonna. Porvoonväylän kupeessa sijaitsevan jätevoimalan laajennus taas mahdollistaa kotitalouksien sekajätteen lisäksi kaupan ja teollisuuden energiajätteen hyödyntämisen yhä laajemmassa mittakaavassa vuonna 2022.

Vuonna 2024 jätteiden käsittelypalveluja laajennetaan edelleen, normaalia energiahyötykäyttöä korkeampaa käsittelylämpötilaa vaativiin jätteisiin, ja lopulta vuonna 2026 otetaan käyttöön energian kausivarasto.

Jatkossa edes kovilla pakkasilla ei tarvita maakaasun apua

Kausivarastointi ja muun muassa biokaasun käyttö mahdollistavat lopunkin fossiilisen energian korvaamisen.

– Tämän myötä emme tarvitse edes kovilla pakkasilla maakaasun apua, vaan voimme esimerkiksi tasata lämmöntarvetta kausivarastosta, Wallin kertoo.

Vantaan Ikean tienoille louhittavan, maanalaisen kausivaraston kapasiteetti on valtava. Siitä tulee maailman  suurin lämpöenergian varasto.

– Pääsemme nopeasti mutta kannattavasti ja järkevästi eroon fossiilisista polttoaineista eli nämä ratkaisut mahdollistavat meidän osaltamme fossiilittoman tulevaisuuden, Wallin toteaa.

Vantaan Energian sähkönmyynti ja sähköön liittyvät palvelut, kuten aurinkopaneelit ja sähköauton latausasiat hoituvat nykyään valtakunnallisen Oomi-sähköyhtiön kautta. Vantaan Energia on Oomin suurin omistaja.

Lämpöpalveluissa vastaavaa ei ainakaan vielä ole, vaan se toimii paikallisesti.

– Kansallisesti ja globaalisti meillä on tarve siirtyä fossiilittomaan energiankäyttöön mahdollisimman pian. Haluamme tehdä tämän helpoksi myös vantaalaisille asiakkaillemme ja auttaa heitä fossiilittomaan energiankulutukseen. Fossiiliton 2026 -tuotantostrategia ja palvelut, joilla voimme tehdä asiakkaamme tyytyväisemmiksi, ovat erinomainen pari, Wallin sanoo.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Ilmastonmuutos Lämmitys