Ekologinen nykyikkuna on jopa 5G-valmis

Kirjoittanut Pihla 6.4.2020
Pihlan antennilasi mahdollistaa sujuvan tiedonsiirron

Ilmastonmuutos ja nykyteknologian vaatimukset vaikuttavat tulevaisuudessa suomalaiseen rakentamiseen ja asumiseen entistä vahvemmin. Pihlan innovatiiviset ikkunat mahdollistavat taloyhtiöille ikkunaremontin yhteydessä pienemmän hiilijalanjäljen ja takuulla hyvän kuuluvuuden.

Viime aikoina on alettu puhua ilmastoviisaasta asumisesta, jossa sekä vanhojen rakennusten korjaamisen että uusien suunnittelun merkittävänä lähtökohtana on energiatehokkuus ja hiilijalanjäljen pienentäminen.

Kestävä kehitys ja 5G-verkko luovat uusia vaatimuksia myös ikkunoille

Kestävän kehityksen vaatimusten lisäksi 5G-verkon saatavuuden yleistyminen Suomessa on saanut ikkunavalmistajat kehittämään uusia innovatiivisia ratkaisuja, sillä perinteiset tehokkaasti eristävät selektiivilasit heikentävät pahimmillaan mobiiliverkon toimivuutta sisätiloissa merkittävästi.

Energiatehokkuus on vain osa uusien ikkunoiden positiivisista ympäristövaikutuksista

Suomalainen ikkuna- ja ovivalmistaja Pihla on parantanut satojentuhansien suomalaisten asumismukavuutta remontoimalla taloyhtiöitä Suomen olosuhteisiin valmistetuilla ikkunoilla. Kestävään kehitykseen Pihlalla on aina suhtauduttu pelkkää energiatehokuutta laajempana kokonaisuutena, jossa huomioidaan kaikki toiminnan osa-alueet valmistuksesta raaka-ainehankintoihin.

– Ikkunoilla on merkittävä rooli rakennusten energiatehokkuudessa. Kestävän kehityksen näkökulmasta on kuitenkin syytä ottaa ikkunoidenkin kohdalla huomioon koko elinkaari materiaaleista kierrätykseen, painottaa Mika Kanervo Pihlalta.

Pihlalla tähänastiset toimenpiteet ovat tuottaneet kiitettävästi tulosta, sillä tuotteiden hiilijalanjälki pieneni 16,8 prosenttia vuosina 2014–2019. Hiilijalanjäljen kehitystä seurataan kolmannen osapuolen eli Rakennustietosäätiö RTS:n verifioiman ympäristötuotekortin avulla.

Vaikka Pihlalla on onnistuttu optimoimaan jo toiminnan tiettyjä osa-alueita täysin hiilineutraaleiksi, työ jatkuu entistä ekologisempien ratkaisujen löytämiseksi myös tulevaisuudessa.

– Ikkunoidemme päämateriaalina on FSC/PEFC -sertifioitu puu, ja tehtaalla käytämme sertifioitua hiilineutraalia sähköä. Logistiikan osalta hyödynnämme jo osittain hiilineutraaleja kuljetuksia, mutta jatkossa tavoitteenamme on hoitaa kaikki kuljetukset vastaavilla ilmastokompensoiduilla malleilla, Kanervo luettelee.

Antennilasilla asumismukavuutta ja turvallisuutta

Vuosikymmenten kokemus on luonut Pihlan asiantuntijoille kattavan ja yksityiskohtaisen tietämyksen siitä, millaisiin asioihin ikkunoiden tuotekehityksessä kannattaa kiinnittää huomiota.

– Mobiilidatan käyttö kasvaa räjähdysmäisesti, ja samalla ikkunat ja rakentaminen ylipäätään on entistä energiatehokkaampaa. Tässä tilanteessa on tärkeää huolehtia siitä, että ikkunat mahdollistavat myös sujuvan datasiirron ja matkapuhelinverkon kuuluvuuden sisätiloissa, Kanervo kertoo.

Yhteistyössä kotimaisen Stealthcasen kanssa syntynyt innovatiivinen ja huoltovapaa Pihla Antennilasi tuo mobiiliverkon sisätiloihin huomaamattomasti ja tehokkaasti. Pihla Antennilasi on järkevä valinta kohteisiin, joissa halutaan varmistaa mobiilidatan liikkuvuus ja kännykän kuuluvuus myös tulevan 5G-verkon aikana. Asumismukavuuden lisäksi toimivat yhteydet ovat myös tärkeä turvallisuustekijä.

– Erityisesti matalaenergia- ja passiivitaloissa signaalin kuuluvuuden varmistaminen vaatii erityistä tarkastelua. Suomalainen Antennilasi-innovaatio on merkittävä, sillä vastaavaa teknologiaa ei ole käytössä vielä missään muualla maailmassa, Kanervo korostaa.

Uusi ikkuna on ympäristöteko

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Ikkunat Ilmastonmuutos Korjaushanke