Taloyhtiön uusi puheenjohtaja ihan pihalla

Kirjoittanut Tero Heikkilä 7.11.2017

Olen uuden taloyhtiömme ensimmäinen puheenjohtaja. Isännöintiyritys on valittu, ja nyt haluan tietää, mikä kenenkin rooli on.

Kesällä olin isännöintiä ostamassa, ensimmäistä kertaa uudistalon tulevana hallituksen puheenjohtajana. Ajatukseni tästä kirjoitin Kotitalo-lehteen.

Nyt on vuorossa seuraava vaihe: Miten toimin isännöinnin kanssa, mikä on kenenkin rooli ja vastuu? Tuntuu vielä paljon suuremmalta tehtävältä kuin edellinen. Miten tarttuisin asiaan?

Teimme alan normiin nähden käsittääkseni edistyksellisen sopimuksen, jossa on mukana tarkkoja palvelukuvauksia. Mutta rooleja siinä ei oltu määritelty. Miksei? En minä hallituksen puheenjohtajana voi tietää, miten toimitaan. Isännöinnin pitää määritellä toimintatavat ja pelisäännöt. Se on minusta osa tuotetta.

Kaksi asiaa minua mietityttää eniten. Ensimmäinen ovat kokoukset. Kuka kutsuu koolle, kuinka usein on tarpeen, mitä asioita käsitellään? Entä voidaanko kokoontua ilman isännöitsijää?

En osaa, tunnustan. Kokonaisuus on hukassa, ja minusta isännöitsijän pitää kantaa huolta niin kuin sloganissaan lupasi. Minä haluan päästä helpolla enkä murehtia näitä. Arki on muutenkin niin hektistä, en pysty.

Vaikka meillä hallituksen jäsenillä on osaamista monista asioista, emme ole kiinteistönpidon ammattilaisia. Miksi siis edes voisimme kokoontua ilman isännöitsijää? Kai hän aina tekee meille päätösesitykset ja hoitaa sitten asiat? Näin ajattelen.

Toiseksi päätösvaltuudet mietityttävät. Mistä saan päättää? Mistä isännöitsijä saa päättää? Pitääkö minun hyväksyä, mitä isännöinti tekee, vai voinko luottaa sen osaavan itse huolehtia kaikesta? Kai jossain määritellään eurorajat valtuuksille?

Ajatukseni ovat täynnä kysymyksiä. Pääni on sekaisin. Logiikallani nämä aloittelevan puheenjohtajan ongelmat ja kysymykset tulisi ehdottomasti olla määriteltynä joko isännöintisopimuksen palvelukuvauksissa tai muuten isännöinnin toimesta. Minulle kelpaa lähes kaikki, kunhan tiedän, miten homma menee.

Toki minua hirvittää, mitä osakkaat sanovat, jos homma ei toimikaan. Juridista vastuuta en pelkää, mutta vastaan teoistani ja isännöinnistä muille osakkaille.

Tero Heikkilä

Kirjoittaja: Tero Heikkilä

Tero Heikkilä työskenteli Isännöintiliiton toimitusjohtajana 2018 loppuvuoteen asti.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Tero Heikkilä →

4 kommenttia

 1. Mitäpä Tero jos perehtyisit asunto-osakeyhtiölakiin? Mm. ensimmäiseen kysymykseesi löytyy vastaus lain 7 luvun 5§:stä, mutta ehkä koko 7 luku olisi hyvä lukea. Luulisi että isännöintiliiton toimitusjohtaja olisi lakiin jo aiemmin tutustunut…

 2. OHOH! Ilmoitat olevasi Isännöintiliiton toimitusjohtaja, etkä tiedä isännöitsijän
  työstä tai tehtävistä mitään.
  Rehellisesti ilmoitat, että sinulla on kokonaisuus hukassa.
  Käy hieman edustamasi yhdistyksen jäseniä sääliksi.

 3. Minä omistan kahdesta taloyhtiöstä asunto-osakkeen toinen on Kouvolassa ja toinen Oulussa. Minulla ja monella muullakin tuntemallani osakkeen omistajalla on ikäviä kokemuksia taloyhtiön asioiden hoidosta.
  Isännöitsijät voivat halutessaan manipuloida kokemattomia hallituksen jäseniä tahtonsa alaisuuteen taloyhtiön asioiden hoidossa. Samoin Isännöitsijät voivat vaikuttaa suoranaisesti tai hallituksen kautta Asunto-osakeyhtiölaista tietämättömiin osakkeiden omistajiin siten että taloyhtiön asioita ei hoideta Asunto-osakeyhtiölain mukaisesta vaan heidän oman edun mukaisesti. Isännöitsijät huolehtivat myös siitä ettei halitukseen valita henkilöä joka on yhtiökokouksessa tuonut esille näitä taloyhtiön asioiden hoidossa ilmenneitä epäkohtia.
  Isännöitsijöiden tärkein tehtävä on taloyhtiön asioiden hoidossa toimia Asunto-osakeyhtiölain mukaisesti ja yhdenvertaisuusperiaatetta noudattaen kaikkia osakkeiden omistajia kohtaan sekä kiinteistön arvon säilyttäminen huolehtimalla sen säännöllisestä kunnossa pitämisestä. nimimerkki asiat on pahasti rempallaan.

 4. Mielenkiintoista. Paljonko kotisi maksoi? Meinaan, ostit siis osakeyhtiön osakkeita jokusella sadalla tuhannella, mutta yhtiön asiat ei näytä hirveästi kiinnostavan. Jos ostat vaikka Nokian osakkeita tonnilla, luet varmaan kauppalehteä ja teet analyysejä tuntitolkulla.

  Itse en puheenjohtajana tällaista tunnustusta uskaltaisi kirjoitaa. Jos kuitenkin käy joku källi firman hallinnossa, saisiko osaava juristi tästä kirjoituksesta iloa irti kun mietitään hallituksen vastuuvapautta? PJ:ltä puuttui osaaminen, hän tiesi sen, mutta silti jatkoi toimessaan.

  Kutsu hallitus koolle ja alatte pistää yhtiön prosesseja kuntoon. Dokumentoikaa siinä sivussa ohje osakkaille, miten yhtiönne toimii ja miten sitä hallinnoidaan. Huolehtikaa, että paras osaaminen yhtiönne hoidosta on yhtiön sisällä. Jos ja kun joku asia on ulkoistettu toiselle firmalle ja se toinen firma menee konkurssiin, mitään osaamista ei saa hävitä.

  Olisiko sittenkin sinun pitänyt muuttaa vuokralle tai ainakin kieltäytyä puheenjohtajapestistä, jos haluat päästä helpolla?

  Sinun ja hallituksen pitää määrittää toimintatavat, koska kyseessä on teidän osakeyhtiö. Se pitää tehdä isännöitsijän osaamista hyväksikäyttäen, mutta viimeinen sana on oltava teillä.

  Tsemppiä vaan 😉

Kirjoita kommentti

Hienoa että haluat jakaa omia kokemuksiasi. Pysy kuitenkin asiallisesti asiassa. Karsimme etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Taloyhtiön johtaminen