4 syytä taloyhtiön energiatehokkuuden parantamiseen

Kirjoittanut Granlund 4.11.2020
Energiatehokkuushankkeen suunnittelussa otetaan huomioon taloyhtiön kunto ja tulevaisuuden tavoitteet.

Pienempi hoitovastike, kutistunut hiilijalanjälki ja helpommin hallittava korjausvelka. Nämä kaikki voidaan saavuttaa taloyhtiön energiatehokkuutta parantamalla. Taloyhtiöille on saatavilla myös taloudellista tukea energiankulutuksen vähentämiseen.

1. Energiatehokkuus kannattaa huomioida kaikissa korjauksissa

Energiatehokkuus kannattaa huomioida kokonaisuutena. Julkisivuremonttia suunnitellessa voi selvittää, lisätäänkö samalla eristystä, mikä pienentää energiankulutusta. Remontin kustannukset eivät merkittävästi nouse, mutta talon elinkaarikustannukset pienenevät.

Linjasaneerauksen yhteydessä voidaan parantaa asumisviihtyvyyttä asentamalla jäähdytysjärjestelmä.

Lämpöpumpun tai maalämmön avulla tuotettuna jäähdyttäminen ei vaikuta E-lukuun eikä kasvata ostoenergian tarvetta mutta lisää asumisviihtyvyyttä.

– Korjausvelan hallinta taloyhtiössä on helpompaa, kun energiakulut ovat pienemmät. Säästöt energialaskussa voivat myös keventää korjausvelan kattamiseen tarvittavaa lainaosuutta, kertoo Granlundin ryhmäpäällikkö Timo-Mikael Sivula, jolla on yli 10 vuoden kokemus taloyhtiöiden energiatehokkuushankkeista.

2. Lämmityskulut muodostavat merkittävän osan energialaskusta

Lämmityslasku muodostaa keskimäärin 20 prosenttia taloyhtiön hoitokuluista.

Usein jo lämmitysjärjestelmän säädöillä saadaan aikaan pieniä säästöjä, mutta merkittävämmät vaikutukset energiankulutukseen edellyttävät isompia muutoksia.

Jos taloyhtiössä otetaan käyttöön poistoilman lämmöntalteenotto, ostoenergiasta pystytään leikkaamaan 50–60 prosenttia. Jos taas lämmitysmuoto muutetaan öljystä tai maakaasusta maalämpöön, ostoenergian määrä putoaa jopa 60–70 prosenttiin.

Mikä parasta, energiatehokkuuden parantaminen voidaan rahoittaa syntyneillä säästöillä. Tyypillinen takaisinmaksuaika on noin 6–13 vuotta.

3. Tukea energiatehokkuustoimiin on hyvin saatavilla

ARA jakaa taloyhtiöille tukea energiatehokkuuden parantamiseen. Avustusta voi saada enintään 50 prosenttia eli puolet toteutuneista, energiatehokkuutta parantavista kustannuksista.

Käytännössä tämä tarkoittaa enintään 4000 euroa asuntoa kohti.

– Avustuksen myöntämiseen vaikuttaa taloyhtiön korjaushistoria ja pitkän tähtäimen suunnitelma eli PTS. Suunnitelma taloyhtiön ylläpidosta ja korjauksista kannattaa siis laittaa kuntoon, sanoo Sivula.

4. Taloyhtiön hiilijalanjälki kutistuu

Energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet vaikuttavat myös taloyhtiön hiilidioksidipäästöihin.

– Taloyhtiöiden kiinnostus päästöjen vähentämistä ja hiilineutraaliutta kohtaan on selvästi lisääntynyt. Moni taloyhtiön edustaja miettii, mitä voimme tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, kertoo Sivula.

Hiilijalanjälki pienenee merkittävästi jo, kun ostoenergian osuutta leikataan, mutta päästöjen vähenemistä voidaan taloyhtiössä tehostaa hankkimalla jäljelle jäävä energiantarve uusiutuvista energialähteistä, kuten aurinkosähköstä.

Mistä kannattaa lähteä liikkeelle?

Energiatehokkuuden parantaminen edellyttää koko taloyhtiön tarkastelua kokonaisuutena, aina rakennusvuodesta korjaushistoriaan ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Liikkeelle lähdetään kartoituksella.

Energiatehokkuushankkeen suunnittelussa otetaan huomioon taloyhtiön kunto ja tulevaisuuden tavoitteet. Yhdessä rakennetaan kustannustehokas kokonaisuus.

Osallistuminen ilmastonmuutoksen hillintään vaikuttaa Timo-Mikael Sivulan mukaan myös taloyhtiön markkina-arvoon ja maineeseen:

– Vähäpäästöiset tai jopa hiilineutraalit taloyhtiöt ovat selkeitä voittajia, kun asuntojen arvo alkaa alueella kasvaa. Energiatehokkuuteen panostaneet taloyhtiöt kiinnostavat eniten.

Tule kuulolle Granlundin Energiatehokas taloyhtiö -webinaariin keskiviikkona 18.11. kello 17-18 oppimaan aiheesta lisää. Lisätietoa ja ilmoittautuminen tästä linkistä.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Korjaushanke Lämmitys