Muovin kierrätys yleistyy – taloyhtiöille voi tulla säästöä

Kirjoittanut Merilla Kivineva 16.8.2019
Muovijätteen haitallisuus ympäristölle on ollut paljon esillä viime aikoina. Myös taloyhtiöiden asukkaat ovat havahtuneet muovin kierrättämiseen, sillä iso osa kotitalousjätteestä on muovia. Kuva: Suomen Uusiomuovi Oy

Taloyhtiöissä muovinkeräys on usein edullisempaa kuin sekajätekeräys, eli kierrättäminen voi kannattaa myös taloudellisesti sekajätteen vähentyessä. Aktiivinen ohjeistaminen on tärkeää, jotta uusi jätekeräys tulee asukkaille tutuksi.

Valtaosa kotitalouksien muovijätteestä on erilaisia pakkauksia. Ne voi kierrättää taloyhtiön tai ekopisteiden muovinkeräyksen kautta. Muovinkeräys maksaa taloyhtiöille vähemmän kuin sekajätteen keräys, joten kierrätys voi tuoda säästöä: kun muovit laitetaan omaan astiaansa, sekajätteen määrä vähenee.

Kun taloyhtiöön hankitaan muovinkeräyslaatikko, asukkaita kannattaa etenkin alussa ohjeistaa kierrätyksessä. Ohjeita kannattaa jakaa asuntoihin, ilmoitustaululle ja jätepisteelle. Aktiivinen tiedotus ja neuvominen tekevät muovinkeräyksen tutuksi. Valmiita ohjeita voi kysyä paikallisesta jätehuollosta.

Mitä keräykseen saa laittaa?

Muovinkeräykseen laitetaan vain pakkauksia, kuten pusseja, ruokapakkauksia ja shampoopulloja. Sinne eivät kelpaa esimerkiksi lelut, kengät, ämpärit tai vaarallista jätettä sisältävät muovit, kuten öljykanisterit. Myöskään PVC-muovia ei voi kierrättää. Sen tunnistaa esineessä olevasta 03-, 3- tai PVC-merkinnästä.

Kierrätetystä muovista tehdään uusia tuotteita, kuten kukkaruukkuja, ämpäreitä, muovikasseja ja putkia.

Likaiset ruokapakkaukset voi puhdistaa kevyesti ennen kierrätystä, jotta niiden säilyttäminen on miellyttävämpää. Hyvä nyrkkisääntö on, että pakkaus on tarpeeksi puhdas, kun sitä voi säilyttää omassa roskiksessaan pari päivää ilman hajuhaittoja.

Pakkauksia ei kannata laittaa sisäkkäin ja kannet ja korkit erotellaan pakkauksesta. Näin muovin lajittelu muovijalostamolla on helpompaa. Muovit lajitellaan Riihimäellä Fortumin muovijalostamolla, jonne kaikki kerätty muovi viedään. Siellä kierrätetystä muovista tehdään uusia tuotteita, kuten kukkaruukkuja, ämpäreitä, muovikasseja ja putkia.

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Jätteet