Kuka vastaa majoitustoiminnan sotkuista?

Taloyhtiömme osakas on vuokrannut huoneistonsa yritykselle. Huoneistossa asuu vaihteleva määrä työntekijöitä, jotka tulevat ja menevät ja tuovat työvaatteissaan sotkua käytävään. Onko tällainen majoitustoiminta sallittua, kuka vastaa sotkusta?

Jos huoneiston vuokrausta ei ole yhtiöjärjestyksessä kielletty, se on sallittua. Taloyhtiöllä tai naapureilla ei ole lakiin perustuva oikeutta estää osakasta vuokraamasta huoneistoaan haluamalleen vuokralaiselle.

Myös vuokrattua huoneistoa tulee käyttää yhtiöjärjestyksessä määrättyyn käyttötarkoitukseen. Jos vuokralainen esimerkiksi viettää häiritsevää elämää tai jättää noudattamatta järjestyssääntöjä, taloyhtiöllä saattaa olla mahdollisuus ottaa huoneisto hallintaansa asunto-osakeyhtiölaissa säädetyllä tavalla.

Aki Rosén, lakimies, VT, Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy