Kenen vastuulla on lasikaton pesu?

Taloyhtiön ylimpään kerrokseen asennetun terassin lasikatto pitäisi pestä. Kenellä on vastuu?

Rakennuttaja on lasittanut taloyhtiöni ylimmän kerroksen kodin terassin kattoa myöten. Myös alempien kerrosten parvekkeet rakennuttaja on päättänyt lasittaa rakentamisvaiheessa. Osakkeenomistajat/asukkaat pesevät asuntojensa parvekelasitukset itse, mutta miten toimitaan yläkerran hankalan lasikaton kohdalla?

Lasisenkin katto-osan kunnossapitovastuu on taloyhtiöllä, eli taloyhtiön tehtäviin kuuluu paitsi sen hoito myös pesu.

Hankaluus tulee käytännössä lähinnä siitä, että taloyhtiön on päätettävä, pesettääkö se kyseiset pinnat esimerkiksi joka kevät vai joka toinen kevät.

Ikkunasta/ parvekelasituksesta läpinäkeminen on tärkeämpi asia kuin taivaan tiirailu lasisen katon läpi. Siksi on perusteltua, että lasinen katto pestään vasta kun pinta on melko likainen, ja harvemmin, kuin esimerkiksi kiinteiden parvekkeiden lasit.

Pesusta kannattaa varmasti tehdä taloyhtiössä päätös, ja toimia tulevina vuosina sen mukaisesti.

Isännöintiliiton lakiasiantuntija, VT, Jaana Sallmén.