Sähköautoihin kannattaa valmistautua taloyhtiöissä, tukea jaossa elokuussa

 

Isännöitsijät suosittelevat, että taloyhtiöissä valmistaudutaan latauspistokkeiden järjestämiseen. Tukea toteutukseen voi hakea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta elokuusta alkaen.

Ladattavien sähköajoneuvojen määrä on kasvussa, mutta latausmahdollisuuksien vähäisyys aiheuttaa monille päänvaivaa. Asia on ajankohtainen useissa taloyhtiöissä, joissa latauspisteitä täytyy toteuttaa tulevaisuudessa.

10+ Isännöinnin isännöitsijä ja yrittäjä Sami Asujamaa kannustaa taloyhtiöitä selvittämään mahdollisuutensa latauspistokkeiden järjestämiseen.

– Sähkö- ja hybridiautot ovat tulossa pihoille ja siksi taloyhtiöiden kannattaa ehdottomasti kartoittaa nykytilanne. Kannattaa olla ajatus siitä, mikä on seuraava askel, kun asia tulee ajankohtaiseksi omassa yhtiössä, Asujamaa sanoo.

Sähköautoilusta ja liikkumisen murroksesta keskusteltiin Isännöintiliiton Laki ja järjestys 2018 -seminaarin paneelissa kesäkuussa. Paneelissa olivat mukana Asujamaan lisäksi ylitarkastaja Tapio Kallioinen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta, liikenneneuvos Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriöstä ja asianajaja Petteri Kuhanen Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:stä.

Keskustelussa kuultiin muun muassa esimerkkejä siitä, kuinka sähköautoja jo ladataan tavalla tai toisella esimerkiksi lämmityspistokkeiden tai autotallien tavallisten sähköpistokkeiden kautta. Asujamaa huomautti, että asentamalla varsinaisia latauspistokkeita taloyhtiö paitsi palvelee sähköautojen käyttäjiä, saa myös positiivista huomiota.

Tapio Kallioinen kannusti hakemaan ARA:n tukea latauspisteitä varten tehtäviin sähköjärjestelmien muutoksiin. Valtion talousarviossa avustuksiin on varattu yhteensä 1,5 miljoonaa euroa määrärahaa. Edellytyksenä avustukselle on, että taloyhtiö rakentaa latauspisteen vähintään viidelle autopaikalle.

Tukea voi hakea elokuusta alkaen ARA:n verkkoasioinnin kautta. Tarkemmat hakuohjeet ja avustuksen myöntämisen ehdot julkaistaan kesällä ARA:n sivuilla.