Osataanko taloyhtiösaunassa käyttäytyä?

Taloyhtiöiden yhteisissä saunatiloissa löylyttely sujuu usein ongelmitta, mutta saunomisen pelisäännöt eivät aina ole täysin selvät.

Kuuluuko vihta taloyhtiön saunaan?

Asukkaan oma viikoittainen saunavuoro ei tietenkään tarkoita, että yhteisessä saunassa voisi käyttäytyä samalla tavoin kuin huoneistosaunassa. Esimerkiksi omien roskien siivoaminen ja laudeliinan käyttö ovat taloyhtiösaunan perusasioita.

Koirien ja kissojen tuominen saunaan ja pesutiloihin herättää myös kysymyksiä. Pienten tai suurten lemmikkien paikka ei ole yhteisissä saunatiloissa. Vaikka lauteet kuinka huuhtelisi ja pesisi saunomisen jälkeen, tilaan voi jäädä lemmikin karvoja ja hilsettä. Tämä voi olla allergisille naapureille jopa vaarallista.

Allergiat on muistettava myös vihtomisen ja vastomisen kanssa. Lisäksi märät koivunlehdet takertuvat sinnikkäästi lauteisiin ja seiniin, jolloin jälkeen jää turhaa sotkua siivottavaksi.

Kaikki asukkaat eivät välttämättä siedä myöskään voimakkaita tuoksuja. Tämän takia erilaiset löylytuoksut on syytä säästää vaikkapa mökkisaunan kiukaalle.

Taloyhtiössä kannattaisi aina määritellä yhdessä saunan ”käyttöohje”, jossa kerrotaan, miten saunassa toivotaan käyttäydyttävän. Ohjeet laitetaan esimerkiksi saunan ilmoitustaululle.