Osakkaalla yhtiövastikkeita maksamatta – näin hallituksen kannattaa toimia

9.1.2020
Vastikerästeihin kannattaa puuttua taloyhtiöissä nopeasti. Myös osakkaan kannattaa myöntää tilanne ja tehdä maksusuunnitelma, jotta henkilökohtainen talous ei kärsi. Kuvitus: Outi Kainiemi

Taloyhtiön hallituksen on hyvä tietää, miten toimitaan, jos osakkaalla on vastikerästejä. Isännöinti hoitaa vastikkeiden tarkkailun ja vastikevelkojen perinnän. Tilaajille

Yhden osakkaan kuukauden vastikerästi ei notkauta taloyhtiön maksuvalmiutta, mutta jo muutaman osakkaan maksamattomat vastikkeet tai useita asuntoja omistavan sijoittajan toistuvat vastikerästit voivat sen tehdä. Taloyhtiön tili vajenee ja laskujen maksamisesta tulee vaikeaa tai mahdotonta.

Asunto-osakeyhtiölaki antaa keinot tilanteen hoitoon. Ensimmäinen on maksukehotus osakkaalle. Jos se ei tehoa, seuraa varoitus tai kaksi, jonka jälkeen yhtiökokous tekee päätöksen huoneiston hallintaanottamisesta. Osakas joutuu luopumaan asunnosta, ja taloyhtiö vuokraa huoneiston, jotta vastikerästit saadaan kuitatuksi vuokratuloista.

Taloyhtiö voi joutua keräämään ylimääräisen yhtiövastikkeen tai nostamaan vastiketta, jotta maksuvalmius palautuu.

Maksamattomia vastikkeita voidaan periä osakkaalta myös ulosoton kautta, tai osakkaan kanssa voidaan laatia maksusuunnitelma.

Silti taloyhtiö voi joutua keräämään ylimääräisen yhtiövastikkeen tai nostamaan vastiketta, jotta maksuvalmius palautuu, sillä prosessi kestää helposti puolikin vuotta. Hallitus hoitaa asian alusta loppuun yhdessä isännöinnin kanssa.

Vastikerästeihin kannattaa puuttua ajoissa

Vastikerästeihin kannattaa reagoida nopeasti, sanoo isännöitsijä ja Isto Itä-Suomi Oy:n toimitusjohtaja Jarno Matikainen.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Yhtiövastike