Tietosuoja: Rappujen nimitauluja ei tarvitse poistaa

Uutinen siitä, että tietosuoja-asetus (GDPR) vaatisi rappukäytävien nimitaulujen poistamista, ei pidä paikkaansa. Rappujen nimitaulut eivät muodosta henkilörekisteriä.

Savon Sanomat uutisoi, että Kiinteistöliiton mukaan EU:n tietosuoja-asetus voisi aiheuttaa sen, että nimitaulut joudutaan poistamaan taloyhtiöiden rappukäytävistä.

Hallituksen pitää ymmärtää asian tärkeys, mutta käytännössä isännöinti voi hoitaa tietosuoja-asetuksen vaatimat asiat hallituksen puolesta.

Tieto on virheellinen.

– Porraskäytävien nimitaulut eivät sellaisenaan muodosta henkilörekisteriä, vahvisti Markus Myhrberg asianajotoimisto Lexiasta.

Myhrberg esiintyi Isännöintiliiton tietosuoja-asetusta koskevassa koulutuspäivässä torstaina 15.2. Tilaisuuteen osallistui yli 130 isännöinnin ammattilaista.

Saman tiedon vahvistivat oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Anu Talus ja tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio Helsingin Sanomille.

– Juuri tällaisiin pieniin arjen kysymyksiin ollaan laatimassa tulkintoja Isännöintiliiton ja Kiinteistöliiton yhteistyönä. Itse tietosuoja-asetuksesta meillä on jäsenistöllemme kattavat ohjeet, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén toteaa.

Tietosuoja-asetus koskee myös taloyhtiöitä

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta alettiin soveltaa 25.5. alkaen. Asetuksen asettamat velvoitteet koskevat myös taloyhtiöitä.

Taloyhtiönkin on jatkossa kerrottava läpinäkyvästi ja ymmärrettävästi, miten henkilötietoja yhtiössä käsitellään.

Taloyhtiön hallituksen pitää ymmärtää asian tärkeys, mutta käytännössä isännöinti voi sovittaessa hoitaa tietosuoja-asetuksen vaatimat asiat hallituksen puolesta.