Liputus on verraton tapa juhlistaa ilonaiheita

Kuva: Suomi100

Liput liehuvat 100-vuotiaan Suomen puolesta tänään ja huomenna. Taloyhtiöissä liputuksesta vastaa taloyhtiön hallitus.

Juhlavuoden kunniaksi tänä vuonna voi liputtaa poikkeuksellisesti jo itsenäisyyspäivän aatosta kello 18 alkaen aina itsenäisyyspäivän iltaan kello 22 saakka, mikäli lippu valaistaan pimeän ajaksi. Lipun tulee olla niin hyvin valaistu, että lipun kuvio ja värit erottuvat selkeästi, ohjeistaa sisäministeriö.

Jos lipun valaiseminen ei ole mahdollista, noudatetaan normaalia käytäntöä, eli lippu nostetaan 6.12. kello 8 ja lasketaan illalla klo 20.

Taloyhtiössä hallitus vastaa liputuksesta. Vakiintuneen käytännön mukaisesti liputus yleensä sisältyy kiinteistön huoltosopimukseen. Jos yhtiön osakkaat huolehtivat kiinteistönhuollosta itse, liputusvuorot jaetaan tavanomaisesti osakkaiden kesken.

Lippu nostetaan salkoon Suomen virallisina ja vakiintuneina liputuspäivinä. Huoltoyhtiö tai liputusvuorossa oleva osakas hoitaa asian ilman erillistä pyyntöä.

Suomessa on liputusvapaus, eli liputtaa saa aina, kun siihen on aihetta. Lipun saa siis mielellään nostaa salkoon perhejuhlien tai muiden merkkipäivien kunniaksi. Taloyhtiössä yksityiset merkkipäiväliputukset kustantaa yleensä liputuksen tilaaja, eli asukas, kun taas yleiset liputukset kustantaa taloyhtiö.

Sisäministeriö julkaisi Liputan-sovelluksen

Sisäministeriön uusi Liputan-sovellus sovellus kertoo, minkä puolesta milloinkin liputetaan ja mihin aikaa lippu tulee nostaa ja laskea. Sovellus on ladattavissa Apple Storesta ja Google Play kaupasta 5.12. lähtien.

Tavoitteena on madaltaa ihmisten kynnystä nostaa lippu salkoon.

– Päätimme tehdä Liputan-sovelluksen, jotta liputtaminen olisi mahdollisimman helppoa ja huoletonta, sisäministeriön erityisasiantuntija Hanne Huvila kertoo.

Sisäministeriö haluaa korostaa, että liputtaa saa myös muulloin kuin virallisina ja kalenteriin merkittyinä liputuspäivinä.

– Liputus on iloinen ja arvokas asia, eikä sen kuulu olla osa vain virallisia liputuspäiviä: liputtaa voi vaikka joka päivä, jos siihen kokee aihetta, kunhan lähtökohtaisesti laskee lipun salosta ennen pimeää, Huvila sanoo.