Tällaisia kokemuksia isännöitsijöillä on tupakointikiellon hakemisesta taloyhtiöön

22.1.2019
Parvekkeella tupakoiminen puhuttaa taloyhtiöissä. Isännöinti joutuu toisinaan ratkomaan riitoja.

Mahdollisuus hakea parveketupakointikieltoa on herättänyt keskustelua. Toistaiseksi vain harvassa taloyhtiössä on haettu virallista kieltoa.

Miten osakkaat suhtautuvat parveketupakointiin?

Ari Perälä: Se herättää ristiriitaisia tunteita.

Jari Väyrynen: Tupakoimattomat osakkaat ovat kautta aikojen häiriintyneet parveketupakoinnista.

Pepe Makkonen: Kaikissa kevään yhtiökokouksissa keskusteltiin tupakoinnista.

Pia Rauvanto: Suurimmassa osassa taloyhtiöistä ei keskustella asiasta avoimesti naapurisovun vuoksi.

Ovatko isännöimäsi taloyhtiöt kiinnostuneita parveketupakointikiellon hankkimisesta ja jos asiassa on edetty, miten prosessi on sujunut?

Pepe Makkonen: Vain yhdessä taloyhtiössä parveketupakointikieltoa pohdittiin tosissaan. Osakkaat tulivat kuitenkin siihen tulokseen, että se on aikaa vievä ja hintava prosessi, eivätkä isännöitsijä tai hallitus voi valvoa mahdollista kieltoa.

Ari Perälä: Osakkaat ovat hyvin perillä tupakkalaista. Parveketupakoinnin kieltäminen viranomaisten määräyksellä on niin pitkä ja kallis tie, etteivät he ole halunneet ryhtyä siihen. Sitä on myös vaikea valvoa.

Jari Väyrynen: Osa kiinnostuneista on luopunut hankkeesta kuultuaan, että päätös on peruuttamaton. Kahdessa taloyhtiössä mentiin pidemmälle, ja toinen päätyi kiellon hakemiseen asukaskyselyn jälkeen. Päätös oli myönteinen. Ympäristökeskus kuuli niitä asukkaita, jotka vastustivat kieltoa.

Pia Rauvanto: Kieltoon on selkeästi tarvetta. Etenkin pienissä yksiöissä asuvat kärsivät siitä, että eivät voi avata ikkunoita tupakansavun vuoksi. Myös tupakoinnin lopettaneet toivoisivat, ettei naapurissa poltettaisi. Kieltoa harkitsevat pohtivat sen vaikutusta asunnon arvoon. Yksi isännöimäni taloyhtiö haki ja sai parveketupakointikiellon. Toisin kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää, hakuprosessi oli helppo ja nopea. Isännöitsijälle tuli hiukan lisätöitä. Kunta veloitti hausta taloyhtiöltä 300 euroa.

Onko taloyhtiöissä löydetty muita ratkaisuja häiritsevään tupakointiin?

Ari Perälä: Kun ongelmaa ratkotaan, viestintä on avainasemassa. Paras keino on keskustella asiasta ja etsiä yhdessä ratkaisua vaikka yhtiöjärjestystä muuttamalla. Taloyhtiöissä on esimerkiksi tehty myös ilmanvaihtotarkastuksia ja -puhdistuksia.

Pepe Makkonen: Kieltoa harkinneen taloyhtiön yhtiökokous päätyi siihen, että hallitus ja isännöitsijä vetoavat tupakoitsijoihin, etteivät he polttaisi parvekkeella. Vetoomus jaettiin kaikille asukkaille. Toisessa taloyhtiössä yhtiökokous antoi hallitukselle tehtäväksi tupakkapaikan etsimisen tontilta. Kolmannessa asiasta keskustelleessa yhtiössä sovittiin, että keskustelua jatketaan seuraavassa yhtiökokouksessa.

Jari Väyrynen: Yksi tupakointikiellon saanut taloyhtiö päätti yhtiökokouksessa, että tupakointi on sallittua vain yhdessä paikassa taloyhtiön tontilla.

Pia Rauvanto: Kieltoa parempaa keinoa ei ole löytynyt. Suurin osa asukkaista on lainkuuliaisia, joten suurin osa noudattaa viranomaisten kieltoa. Ja jos eivät noudata, taloyhtiöllä on käytössä samat keinot kuin muidenkin häiritsevien elämäntapojen kohdalla.

Panelistit

Ari Perälä, isännöitsijä, EK Isännöinti OY

Pepe Makkonen, kiinteistöpäällikkö ja isännöitsijä, Isännöitsijätoimisto Vuori Oy

Pia Rauvanto, isännöitsijä, Isännöinti Taimi Oy

Jari Väyrynen, isännöitsijä, JPV-Isännöinti Oy

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Tupakka