Suomen paras taloyhtiö 2017 finalisti: Vanamontie

Kuvassa isännöitsijä Marianne Aho sekä hallituksen puheenjohtaja Sami Hokkanen.

Kotitalo etsii Suomen parasta taloyhtiötä, ja finalistit on nyt valittu. Kilpailu huipentuu voittajan valintaan Kiinteistömessuilla Helsingin Messukeskuksessa 26.9.2017.

Finalistiesittely

  • As Oy Vanamontie, Vantaa
  • 6 kerrostaloa, 198 asuntoa
  • Rakennusvuosi 1967
  • Isännöitsijä: Marianne Aho, MTR-Isännöinti Oy
  • Hallituksen jäsenet: Sami Hokkanen (pj.), Ida Tamminen, Juha Räty, Lauri Kosunen, Sanna Rossi, Jani Kastikainen

 

Kaikki lähtee strategiasta

Pari vuotta sitten As Oy Vanamontien hallitus toivoi enemmän yhdessä tekemisen meininkiä. Tähän isännöitsijä Marianne Aholla oli ratkaisu: taloyhtiöstrategia. Se on Taloyhtiön hyvän hallintotapa 2016 -suosituksen mukaan ensimmäinen kohta yhtiön avoimessa ja pitkäjänteisessä hoitamisessa.

Ideana oli päästä jyvälle siitä, mitä osakkaat ja asukkaat haluavat. Sen jälkeen päätöksenteko sujuisi varmasti helpommin. Yhtiössä järjestettiin kysely, jonka pohjalta rakennettiin kaksiosainen strategia. Toiminnallisessa osassa eritellään asumiseen ja asumiskokemukseen liittyviä toimia. Tekniseen osaan on koottu kiinteistön korjaamiseen liittyvät asiat.

– Korjauksia ei tarvitse koskaan tehdä hätätyönä. Yhtiön taloudesta huolehditaan tarkasti, ja talousarvio laaditaan siten, että siinä on realistista pysyä, Aho kertoo.

Osakaskysely järjestetään myös erikseen kunkin isomman hankkeen edellä. Näin osakkaiden ajatukset voidaan huomioida jo suunnitteluvaiheessa.

Kaikkien osallistamisella on ollut vaikutusta myös talon jo ennestään hyvään yhteishenkeen. Välittömästä ilmapiiristä kertoo esimerkiksi se, että yhtiössä toimii kotiapuryhmä, jolta voi pyytää apua kodin pieniin töihin, kuten palovaroittimen pariston vaihtoon. Lisäksi yhtiössä on pulaa autopaikoista, ja osakkaat ilmoittavat aktiivisesti Facebookissa, jos jonkun autopaikka on vapaana ja muiden käytettävissä.

Hallituksen puheenjohtaja Sami Hokkanen kiittelee isännöintiä, joka on kehittänyt palveluitaan valtavasti kahden viimeisen vuoden aikana. Vanamontiellä miltei kaikki isännöinnin ehdottamat uudistukset on otettu käyttöön.

Tässä yhtiössä viestintä hoidetaan pääosin sähköisesti. Hallitus tiedottaa kyllä keskeiset asiat kuukausitiedotteella, joka jaetaan postilaatikkoihin, mutta tiedotteet julkaistaan aina myös taloyhtiön Facebook-ryhmässä. Nopeaa reagointia vaativat asiat laitetaan suoraan Facebookiin.

Käytössä ovat myös isännöintiyrityksen ylläpitämät taloyhtiösivut, ja kaikki hallituksen kokouskutsut ja -aineistot liikkuvat ainoastaan sähköisessä muodossa. Lisäksi hallitus, huolto ja isännöitsijä käyttävät sähköistä huoltokirjaa ja kulutusseurantapalvelua. Hallitus suunnittelee sähköisen viestinnän lisäämistä esimerkiksi tekstiviesteillä, sähköpostilla ja porrasnäytöllä.

Isännöitsijä Marianne Ahon kommentti

– Sana hyväntuulinen sopii kuvaamaan tätä taloyhtiötä. Yhtiötä halutaan pitää kunnossa ja kehittää. Vaikka yhtiö on iso, sen kanssa on helppo toimia ja asiat etenevät suunnitellusti, eikä järjestyshäiriöitä juurikaan esiinny. Hallitus on jakanut vastuita, ja vastuualueista on tiedotettu asukkaille. Asukkaiden on helppo tuoda kehitysehdotuksensa hallituksen jäsenten tietoon.

Käy lukemassa muut finalistiesittely täältä.