Suomen paras taloyhtiö 2017 finalisti: Santtion Portti

Kuvassa Katja Koskivaara, Esa Nieminen, Joni Vahtera ja Markus Mehtonen.

Kotitalo etsii Suomen parasta taloyhtiötä, ja finalistit on nyt valittu. Kilpailu huipentuu voittajan valintaan Kiinteistömessuilla Helsingin Messukeskuksessa 26.9.2017.

Finalistiesittely

  • Asunto Oy Santtion Portti, Uusikaupunki
  • 5 kerrostaloa, 119 huoneistoa
  • Rakennusvuosi 1974
  • Isännöitsijä: Esa Lehtonen, Uudenkaupungin isännöitsijäkeskus
  • Hallituksen jäsenet: Esa Nieminen (pj.), Katja Koskivaara, Meri Lindgren, Marita Saarinen, Anne-Mari Taskinen

 

Energiatehokkuutta ja viestintää

Santtion Portti on Uudenkaupungin suurin taloyhtiö. Viisi kerrostaloa olivat ennen vuokrataloja, jotka on fuusioitu yhdeksi asunto-osakeyhtiöksi. Asukkaina on paljon Uudenkaupungin autotehtaan väkeä.

Rakennusten ja huoneistojen kunnosta huolehditaan suunnitelmallisesti ja energiatehokkuus huomioiden. Viimeisin merkittävä urakka oli siirtyminen kaukolämmöstä maalämpöön vuonna 2014.

Tällä hetkellä käynnissä on julkisivusaneerausten suunnitteluvaihe.

Santtion Portissa suunnitelmallisuus tarkoittaa sitä, että taloyhtiölle on laadittu strategia. Sitä ei ole jätetty mappiin pölyttymään, vaan strategiaa käsitellään vuosittain yhtiökokouksessa. Isännöitsijä Esa Lehtonen kertoo, että strategian laatimisessa käytettiin pohjana kattavaa osakas- ja asukaskyselyä, ja kyselyn tulokset tiedotettiin kaikille asukkaille ja osakkaille.

Isossa taloyhtiössä viestinnältä vaaditaan paljon. Santtion Portin johto on vastannut haasteeseen monikanavaisesti. Käytössä on niin sähköposti, luukkujakelu, taloyhtiösivut kuin ilmoitustaulut.

Hallitus hoitaa sisäistä viestintäänsä säännöllisesti kokoontuvassa ”iltakoulussa”, jossa keskustellaan epävirallisesti taloyhtiön ajankohtaisista asioista.

– Iltakoulussa käsittelemme niitä asioita, joita asukkaat ovat tuoneet tietoomme kohdatessaan meitä. Iltakoulun tarkoituksena on jakaa tietoa ja valmistella asioita virallisempaa kokousta varten. Jaamme iltakoulusta muistion hallituksen jäsenille, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Esa Nieminen.

Hän kehuu myös isännöintiä, joka kanssa työskentely on ollut mutkatonta.

– Isännöitsijän huumori ja kokemus ovat olleet hallitukselle hyvä tuki.

Isännöitsijän Esa Lehtosen kommentti

– Hallitus ja isännöinti pelaavat hyvin yhteen, ja hallitus omistautuu talon asioille. Jokainen tietää roolinsa, ja yhteinen tahtotila on taloyhtiössä selvillä. Taloyhtiön hallitus on aidosti kiinnostunut yhtiön kehittämisestä osakkaiden linjaamalla tavalla. Tästä kertoo jo sekin, että ajatus strategiasta nousi hallituksen riveistä. Vaativien korjaushankkeiden käynnistäminen suuressa taloyhtiössä edellyttää vahvaa osaamista myös isännöinniltä.

Käy lukemassa muut finalistiesittely täältä.