Kiinteistö 2017: Kotitalo nostaa esiin sosiaaliset ongelmat

Kotitalon ja Isännöintiliiton Koti kuuluu kaikille -hyväntekeväisyyskampanja nostaa esiin  taloyhtiöiden sosiaaliset ongelmat Kiinteistö 2017 -tapahtumassa.

Kotitalo ja Isännöintiliitto ovat syksyn ajan keränneet varoja asunnottomuuden vastaiseen työhön lahjoittamalla jokaisesta Kotitalon tilauksesta 10 euroa Vailla vakinaista asuntoa ry:lle. ”Koti kuuluu kaikille” -kampanjassa kerätyt varat suunnataan VVA ry:n asumisneuvonnan tukemiseen. Kampanja jatkuu edelleen.

Koti kuuluu kaikille -kampanja näkyy ja kuuluu myös Kiinteistö 2017 -tapahtumassa, kun Isännöintiliiton puheenjohtaja Ilkka Saarinen ja VVA ry:n hallituksen puheenjohtaja Reijo Pipinen keskustelevat tapahtumalavalla taloyhtiöiden sosiaalisista ongelmista keskiviikkona 27.9. klo 12.30. 

Asumisneuvonnalle hurja kysyntä

Taloyhtiössä asukkaiden taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat heijastuvat helposti koko taloyhtiöön.

”Isännöinti kohtaa työssään ihmisten ongelmia laidasta laitaan: rahaongelmia, päihteitä, syrjäytymistä. Isännöinti kuitenkin valvoo koko taloyhtiön etua, eikä sillä ole ongelmatapausten kohdalla juuri muita keinoja kuin käynnistää huoneiston hallintaanotto, ulosottotoimet tai jopa häätöprosessi”, toteaa Isännöintiliiton puheenjohtaja Ilkka Saarinen.

”Tehtävänämme on reagoida mahdollisimman nopeasti jokaisen yksilölliseen tilanteeseen” VVA ry:n järjestösihteeri Vlada Petrovskaja kertoo.

Asumisneuvonnan ja isännöinnin yhteistyöstä on saatu hyviä kokemuksia. Asumisneuvoja on tarpeen esimerkiksi silloin, kun asukkaan taidot tai sen hetkiset kyvyt eivät riitä etsimään apua omaehtoisesti. Tavoitteena on tunnistaa asumisen riskejä ja puuttua niihin hyvissä ajoin ennen kuin ongelmat johtavat asunnottomuuteen.

”Valitettavasti asumisneuvontaa ei ole tarjolla kaikilla paikkakunnilla tai sitä ei ole riittävästi. Olisi tärkeää, että asumisneuvonnan palveluja olisi saatavilla myös pienemmillä paikkakunnilla”, Saarinen toivoo.

Usein asumisneuvontaa tarjoavat kaupunkien vuokrataloyhtiöt sekä kolmannen sektorin toimijat. Vailla vakinaista asuntoa ry tekee ruohonjuuritason työtä asunnottomien parissa. Yksi näistä toimista on asumisneuvontapalvelu.

”Kohtaamme ihmisiä, jotka ovat vailla omaa kotia sekä heitä, jotka ovat vaarassa menettää asuntonsa. Tavoitteena on minimoida asunnottomuuden haittoja sekä ehkäistä asunnottomuuden uusiutumista”, VVA ry:n järjestösihteeri Vlada Petrovskaja kertoo.

Koti kuuluu kaikille -kampanjaan voi tutustua tarkemmin täällä.

 

Kotitalo Kiinteistö 2017 -tapahtumassa

  • Kiinteistö 2017 järjestetään 26.-27.9.2017 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma on avoinna molempina päivinä klo 9-17.
  • Tapahtumaan on vapaa pääsy.
  • Kotitalon tuottajat Ida Levänen ja Anna Malk ovat tavattavissa Isännöintiliiton osastolla.
  • Tule pyöräyttämään Kotitalon onnenpyörää ja voita itsellesi palkinto.
  • Kotitalon Suomen paras taloyhtiö 2017 -kilpailun voittaja julkistetaan ohjelmalavalla tiistaina 26.9. klo 15.