Asumisneuvonnalle hurja kysyntä taloyhtiöissä

VVA ry:n järjestösihteeri Vlada Petrovskajan mukaan VVA ry tekee ruohonjuuritason työtä asunnottomien parissa.

Kotitalon ja Isännöintiliiton Koti kuuluu kaikille -hyväntekeväisyyskampanja nosti esiin  taloyhtiöiden sosiaaliset ongelmat Kiinteistö 2017 -tapahtumassa.

Tapahtumassa Isännöintiliiton puheenjohtaja Ilkka Saarinen ja VVA ry:n hallituksen puheenjohtaja Reijo Pipinen keskustelivat tapahtumalavalla taloyhtiöiden sosiaalisista ongelmista. Koti kuuluu kaikille -kampanjassa kerättiin varoja VVA ry:n asumisneuvontaan.

Taloyhtiössä asukkaiden taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat heijastuvat helposti koko taloyhtiöön.

”Isännöinti kohtaa työssään ihmisten ongelmia laidasta laitaan: rahaongelmia, päihteitä, syrjäytymistä. Isännöinti kuitenkin valvoo koko taloyhtiön etua, eikä sillä ole ongelmatapausten kohdalla juuri muita keinoja kuin käynnistää huoneiston hallintaanotto, ulosottotoimet tai jopa häätöprosessi”, toteaa Isännöintiliiton puheenjohtaja Ilkka Saarinen.

Asumisneuvonnan ja isännöinnin yhteistyöstä on saatu hyviä kokemuksia.

Asumisneuvonnan ja isännöinnin yhteistyöstä on saatu hyviä kokemuksia. Asumisneuvoja on tarpeen esimerkiksi silloin, kun asukkaan taidot tai sen hetkiset kyvyt eivät riitä etsimään apua omaehtoisesti. Tavoitteena on tunnistaa asumisen riskejä ja puuttua niihin hyvissä ajoin ennen kuin ongelmat johtavat asunnottomuuteen.

”Valitettavasti asumisneuvontaa ei ole tarjolla kaikilla paikkakunnilla tai sitä ei ole riittävästi. Olisi tärkeää, että asumisneuvonnan palveluja olisi saatavilla myös pienemmillä paikkakunnilla”, Saarinen toivoo.

Usein asumisneuvontaa tarjoavat kaupunkien vuokrataloyhtiöt sekä kolmannen sektorin toimijat. Vailla vakinaista asuntoa ry tekee ruohonjuuritason työtä asunnottomien parissa. Yksi näistä toimista on asumisneuvontapalvelu.

”Kohtaamme ihmisiä, jotka ovat vailla omaa kotia sekä heitä, jotka ovat vaarassa menettää asuntonsa. Tavoitteena on minimoida asunnottomuuden haittoja sekä ehkäistä asunnottomuuden uusiutumista”, VVA ry:n järjestösihteeri Vlada Petrovskaja kertoo.